Свидетелства на християни от Кабул

0

Християнинът Джайдин ( това не е истинското му име) се крие заедно с 12 други афганистанци в къща в Кабул, откакто талибаните завзеха контрола над града преди близо три седмици.

 

В ексклузивно интервю за CBN News, Джайдин и останалите,…

Свидетелства на християни от Кабул

Свидетелства на християни от Кабул

Свидетелства на християни от Кабул
Християнинът Джайдин ( това не е истинското му име) се крие заедно с 12 други афганистанци в къща в Кабул, откакто талибаните завзеха контрола над града преди близо три седмици.

 

В ексклузивно интервю за CBN News, Джайдин и останалите, които са част от малката християнска общност в Афганистан, казват, че нямат паспорти, няма издадени от правителството на САЩ документи за излизане от страната и все повече осъзнават, че надеждите им за бягство намаляват с всеки изминал час.

 

„Един от нас винаги е буден през нощта, винаги се разхожда наоколо и се моли, така че ако талибаните дойдат и почукат на вратата ни, трябва да предупредим всички останали в къщата“, казва Джайдин пред CBN News.

 

„Имахме много планове за проповядване на евангелието с други братя и сестри, но след това талибаните поеха контрола толкова бързо, че се случи неизбежното“, казва Сара, афганистански християнски лидер.

 

И сега християните са белязани от талибаните.

 

„Всеки ден получавам телефонно обаждане от скрит непознат номер и човекът – талибански войник – ме предупреждава, че ако ме види отново, ще ми отсече главата“, казва загрижен Джайдин.

 

След изтичане на крайния срок американските войски да напуснат Афганистан, Джайдин и много афганистанци и американци, които все още са хванати в капан и не могат да напуснат страната, са ужасени.

 

„Потокът на заплахите все още е реален, все още е активен и в много случаи все още е специфичен. Ние го приемаме много сериозно и сме готови да реагираме до самия край“, казва говорителят на Пентагона Джон Кърби.

 

ИДИЛ изстреля пет ракети на летището в Кабул в понеделник, които бяха спрени, преди да достигнат целта си.

 

В знак на предчувствие какво да очакват, след като американските войски напуснат, новоназначеният министър на образованието на талибаните казва, че всяка учебна програма, която противоречи на исляма, ще бъде премахната незабавно.

 

Талибаните следват много сурова и строга версия на ислямския закон, известен като шариат, който често излага жените, момичетата и членовете на религиозните малцинствени групи на изключителен риск.

 

„Афганистанците са мюсюлмани и няма да пренебрегнат исляма, те са се жертвали през последните 43 години за исляма“, казва Абдул Баки Хакани, министър на образованието на талибаните. "В образователната система, всяко нещо, което противоречи на исляма,  ще бъде премахнато."

 

Джайдин казва, че не се страхува да умре, но той призовава вярващите по света да се молят за родината му.

 

"Ние се молим един за друг Господ да постави ангелите си около дома ни за наша защита и безопасност, казва Джайдин. Ние също се молим за мир за всички в нашата страна."

Източник: Breaking Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.