Спешен призив за помощ в Конго

0

Християнската благотворителна организация Tearfund призовава международната общност да действа бързо, за да спаси животи, след като внезапните наводнения убиха стотици и оставиха хиляди без дом в Демократична република Конго (ДРК).

 

По…

Спешен призив за помощ в Конго

Спешен призив за помощ в Конго

Спешен призив за помощ в Конго
Християнската благотворителна организация Tearfund призовава международната общност да действа бързо, за да спаси животи, след като внезапните наводнения убиха стотици и оставиха хиляди без дом в Демократична република Конго (ДРК).

 

Повече от 400 души загинаха след проливен дъжд, започнал в четвъртък, който предизвика свлачища и накара четири реки да напуснат коритата си в източния регион на страната. Хиляди други загубиха домовете си или изчезнаха, докато църкви, училища и други жизненоважни сгради бяха унищожени от неочаквано силните дъждове. Tearfund предупреди, че без спешна намеса броят на жертвите ще нарасне.

 

Говорителят на Tearfund на DRC Хебдави Киея казва, че свлачищата са попречили на пътищата за достъп, което затруднява намесата на хуманитарните агенции: „Tearfund имаше проблеми с достигането до това място – на екипа ни отне поне два дни, преди да успеем да намерим начин да стигнем до този район. Поради свлачищата, мостовете, които са се срутили, екипът пробваше определен път и те са не можеха да отидат. Накрая трябваше да използват езерото и лодка."

 

Повече от 2000 къщи са разрушени, а над 1000 души все още са в неизвестност. Хебдави казва, че най-големият му страх е, че броят на изчезналите хора ще се превърне в смъртни случаи: „Това наистина е време на траур, но също и време, в което са необходими действия, за да можем да подкрепим хората, които са били засегнати от тази криза.“

 

Правителството на Конго обяви понеделник за национален ден на траур със свалени знамена наполовина в памет на жертвите. Наводнението е описано като едно от най-смъртоносните природни бедствия в новата история на страната и Kyeya казва, че местните жители са изправени пред множество заплахи за живота след него, включително холера, недохранване и дехидратация.

 

„Ако не направим нещо много бързо, тогава повече хора ще умират. Няма чиста вода, така че хората нямат вода за пиене – цялата водна инфраструктура е повредена. Тоалетните са измити, така че санитарните съоръжения са изчезнали и може да има епидемия от холера. Може да има недохранване много скоро, защото хората нямат храна – малките деца, особено тези под пет години може да се сблъскат с недохранване много скоро и да започнат да умират.

 

„Tearfund се опитват да направят бърза намеса, така че поне да можем да спасяваме животи незабавно, така че да няма повече хора да умират. Ние не искаме повече хора да умират, така че е необходимо да направим нещо и да направи нещо наистина спешно."

 

Световната метеорологична организация предупреди, че повишаващите се температури увеличават интензивността и честотата на дъждовете в Африка.

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш описа наводненията като "още една илюстрация на ускоряването на изменението на климата" и въздействието върху нациите, "които не са допринесли с нищо за глобалното затопляне".

 

Киея казва, че екипите му са били „шокирани от това, което са видели. Отново хората, които са направили най-малко, за да предизвикат изменението на климата, плащат цената за това – с живота си.“

 

Tearfund призовава международната общност да предостави спешна помощ на ДРК и насърчава християните да се молят за семействата на жертвите, тези, които са в неизвестност, и хуманитарните агенции, предоставящи подкрепа.

 

Източник: Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.