Темата за осиновяването в Библията

0

Библията ясно показва, че Бог се грижи за хората, които са загубили своите семейства, и Той ни призовава да направим същото. Множество библейски стихове ни уверяват, че Бог защитава слабите.

 

„Бог защитава каузата на сирачето и в…

Темата за осиновяването в Библията

Темата за осиновяването в Библията

Темата за осиновяването в Библията
Библията ясно показва, че Бог се грижи за хората, които са загубили своите семейства, и Той ни призовава да направим същото. Множество библейски стихове ни уверяват, че Бог защитава слабите.

 

„Бог защитава каузата на сирачето и вдовицата и обича чужденеца, който живее между вас, като им дава храна и дрехи“

(Второзаконие 10:18 ).

 

„Ти си помощник на сирачетата. Господи, Ти чу желанието на смирените; Ти ще подготвиш сърцето им; Ще направиш ухото Си да чуе, за да въздадеш правосъдие на сирачетата и на угнетените, за да не угнетява вече човекът на земята”

(Псалми 10:14, 17-18).

 

„Баща на сирачетата, защитник на вдовиците е Бог в Своето свято обиталище“ ( Псалм 68:5 ).

 

Други стихове ни заповядват да направим същото.

„Говорете за тези, които не могат да говорят за себе си; осигурете справедливост за онези, които са смазани. Да, застъпете се за бедните и безпомощните и се погрижете те да получат справедливост” ( Притчи 31:8-9 ).

 

„Религията, която Бог, нашият Отец, приема за чиста и непорочна, е тази: човек да се грижи за сираци и вдовици в тяхната беда“ ( Яков 1:27 ).

 

„Защитавайте слабите и сираците; защитавайте каузата на бедните и потиснатите.“ ( Псалм 82:3 )

 

Знаем, че семействата и осиновяването имат значение за Бога, така че нека да разгледаме някои примери за осиновяване в Библията:

 

Мойсей ( Изход 2:1-10 )

Когато израилтяните бяха поробени в Египет, фараонът и египтяните все повече се страхуваха от силата и числеността на израелтяните. Фараонът заповяда всички еврейски бебета да бъдат убивани при раждането и хвърлени в Нил, но акушерките се страхуваха от Бога и не се подчиниха. Една смела майка кри сина си три месеца. Когато порасна и тя вече не можеше да го крие, майката направи безопасна кошница за бебето си и го постави в тръстиките покрай река Нил. Дъщерята на фараона се къпеше в реката, когато намери бебето в кошницата. Нуждаейки се от кърмачка, дъщерята на фараона нае рождената майка на бебето да се грижи за него, докато порасне. След като беше отбито, момчето беше отведено при дъщерята на фараона, за да бъде неин син, и тя го нарече Мойсей. 

 

Този вид осиновяване е представителен за много осиновявания, които се случват и днес. Родната майка на Мойсей го даде на дъщерята на фараона, защото смяташе, че няма друг избор. Много родители все още се сблъскват със същото нещо. Те може да нямат ресурси или възможности или да живеят в страна, където детето им не би било прието; въпреки това, те ценят живота на детето си и са достатъчно смели да предадат бебето си в по-сигурните ръце на друг човек с повече възможности и средства.

 

Самуил ( 1 Царе 1:1-28 )

Ана роди син, Самуил, за когото отчаяно се молеше дълго време. Тя даде обет пред Бога, че ще даде сина си на Господа през всичките дни на живота му. В този случай Илий, свещеникът, отгледа и обучи детето Самуил. Като дете, посветено на Господа, Самуил трябваше да бъде отделен и да се научи да служи под ръководството на свещеника, докато растеше, което той направи в дома на Илий. 

 

Този тип осиновяване може би не е толкова популярен в днешния свят, но в известен смисъл е така. Ана не само изпълни обещанието си към Господа, но също така позволи на Илий да отгледа Самуил, предоставяйки възможности за живота и образованието на сина си. Много родители по света се решават на осиновяването като начин да подобрят живота на децата си. Хората вземат това сърцераздирателно решение ежедневно поради бедност, влошено здраве, с цел безопасност и поради други предизвикателства. 

 

Естир ( Естир 2:7 )

Един-единствен стих ни казва всичко, което знаем за родното семейство на Естир: „Мардохей имаше братовчедка на име Хадаса, която беше отгледал, защото тя нямаше нито баща, нито майка." Тази млада жена, известна още като Естир, имаше прекрасна фигура и беше красива. Мардохей я беше отгледал като своя дъщеря, когато майка ѝ и баща ѝ умряха. 

 

Историята на осиновяването на Естир е пример за „истинско“ сираче – дете, което е загубило родителите си. Днес много деца по света са загубили родителите си, често поради болест или война, и имат нужда от семейство. Историята на Естир дава и пример за семейно осиновяване, което се случва и днес, като баби и дядовци или лели и чичовци отглеждат децата на своите починали близки.

 

Исус ( Матей 1:18-25 )

Исус не беше сирак в традиционния смисъл на думата, но беше „осиновен“ от земния си баща Йосиф. В евангелието на Матей четем, че Йосиф, след като научи, че Мария е бременна, планира да се разведе с нея. Йосиф обаче сънува сън, в който ангел Господен му каза да не се страхува. Йосиф се покори на Божието слово и изпълни брачните си обети. Не знаем много повече за Йосиф от Библията, но знаем, че той даде на сина си името Исус ( Матей 1:25 ) и го отгледа в еврейската традиция, като го представи в храма ( Лука 2:22 ) и пътува с него до Ерусалим за празнуване на Пасхата ( Лука 2:41-50 ).

 

Йосиф е пример за осиновяване от втори родител, но е и нещо повече. Това е красив пример за нас. Точно както Бог ни осиновява като Свои деца, Исус беше осиновен от Йосиф. Дълбоко символично е, че на Исус беше даден земен Баща, за да можем ние да имаме достъп до нашия Небесен Баща. 

 

Ние!

Нашето осиновяване като Божии деца не е просто една история; по-скоро това е тема, която намираме в цялата Библия. Има обаче конкретни стихове, които ясно говорят за нашето осиновяване. 2 Коринтяни 6:18 ни казва: „Аз ще ви бъда Отец и вие ще бъдете Мои синове и дъщери, казва Господ Всемогъщи.”

 

Йоан ни казва колко лесно е от наша страна това осиновяване да се случи: „…на онези, които повярваха в Неговото име, Той даде правото да станат деца на Бога – деца, родени не от естествен произход, нито от човешко решение или волята на съпруга, но роден от Бога."

 

Павел пише до Галатяните: „Но когато определеното време се изпълни, Бог изпрати Своя Син, роден от жена, роден под закона, за да изкупи онези, които са под закона, за да можем да получим осиновяване като синовство“ ( Галатяни 4: 4-5).

 

В Римляни Павел пояснява, че това осиновяване ни поставя в Божието семейство, с предимството да наричаме Бог „Отец“, назовавайки ни сънаследници с Христос. „Защото онези, които са водени от Божия Дух, са Божии деца .. Духът, който получихте, не ви прави роби, така че да живеете скъпи отново; по-скоро Духът, който получихте, доведе до осиновяването ви в синовство. И чрез Него ние викаме: „Авва, Отче.“ Самият Дух свидетелства с нашия дух, че сме Божии деца. Сега, ако сме деца, значи сме наследници – наследници на Бога и сънаследници с Христос, ако наистина участваме в Неговите страдания, за да можем да участваме и в Неговите слава” ( Римляни 8:14-17 ).

 

Няма осиновяване на земята, което да е толкова ценно както осиновяването ни от нашия Създател. Това е свръхестествено събитие, по-голямо, по-добро и по-смислено от всички наши земни истории. Това е единственото осиновяване, което ни запечатва за вечността и ни обединява с нашия Отец на небесата! 

 

„Ще Ти благодаря, Господи, от все сърце, ще разказвам за всичките Ти чудеса. ( Псалм 9:1)

 

Източник: Christian Headlines 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.