Спасяването на българските евреи

0

Тази сутрин по повод Деня на спасяването на българските евреи си препрочетох Дневника на премиера Филов от февруари и март 1943. На 22 февруари Александър Белев (шеф на Комисариата по еврейските въпроси) сключва споразумение с Теодор Данекер (пълном…

Спасяването на българските евреи

Спасяването на българските евреи

Спасяването на българските евреи
Тази сутрин по повод Деня на спасяването на българските евреи си препрочетох Дневника на премиера Филов от февруари и март 1943. На 22 февруари Александър Белев (шеф на Комисариата по еврейските въпроси) сключва споразумение с Теодор Данекер (пълномощник на Германия по изселване на евреите в Източните земи на Германския Райх, т.е. Полша) за изселването на 20 000 евреи от България (12 000 от Вардарско и Беломорието и останалите от "старите земи").

 

На 2 март Министерски съвет, председателстван от Филов издава постановление за това изселване.

 

На 7 март започва концентрацията на евреите от Кюстендил, на 8 март в Пловдив.

 

В Дневника на Филов няма нито ред по този въпрос.

 

На 11 март пише за срещата си швейцарския посланик Шарл Редард, с когото обсъждат английска инициатива за заселване на еврейски деца в Палестина, на която Швейцария посредничи. Докато Филов спори кой да посочи една група от 100 деца, споменава за изследването на евреите от Беломорието и Вардарско. Швейцарският посланик подскача и предлага да заселят всички евреи от тези земи в Палестина, на което Филов отговаря, че вече е късно, защото "след няколко дена тръгват". Когато Редард му казва, че ги изпраща на сигурна смърт, Филов му отговаря, че прекалява и че в Полша просто ще работят, както и български работници се трудят там. От 12 000 депортирани евреи в Полша, оцеляват по-малко от 20 души.

 

Чак на 19 март Филов пише в Дневника си дълбоко обиден от писмото на Димитър Пешев и на 43  народни представители, в защита на българските евреи. След това, в продължение на няколко дни пише всеки ден за усилията си да принуди депутатите да оттеглят подписа си от писмото и за свалянето на Пешев от зам. председателския пост на Народното събрание. Филов е убеден, че писмото на Пешев е тъмен заговор срещу него и Пешев е движен от користни подбуди. Най-много съжалява, че Пешев не си подава сам оставката, а е свален от поста след гласуване в Народното събрание, с което хората ще останат с впечатлението, че губи поста си, защото е защитил евреите.

 

Мисля, че Филов е абсолютно искрен и си вярва дълбоко.

 

И си мисля, колко е силна способността на човешката природа, да избягва да мисли върху нещата, които показват нашата оскъдица от справедливост и морал и колко сме склонни да се хванем за всякакви обяснения, които ни представят като жертва на обстоятелства и човешка злонамереност.

 

И да знаете, спасяването на българските евреи е чудо, за чието осъществяване имат принос мозайка от събития. Всяко едно от тях недостатъчно само по себе си, но съчетани в обща картина от една Невидима ръка, правят чудото възможно. Тъй че, когато човек може да прави добро, това, че само по себе си е недостатъчно, не бива да ни спира. Да правим недостатъчното добро, което ни е по силите и да уповаваме на Невидимата ръка да го съчетае с нещата, за които не знаем и са извън нашата власт,  за да се получи голямото добро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.