Евангелие по Лука, глава 14-б

0

АКО НЕ НАМРАЗИ… „С Него тръгна множество народ. Исус се обърна и му рече: „Ако някой идва при Мене И НЕ СЕ ОТКЪСНЕ от баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и от живота си, той не може да бъде Мой ученик. Който не носи кръста…

Евангелие по Лука, глава 14-б

Евангелие по Лука, глава 14-б

АКО НЕ НАМРАЗИ…

С Него тръгна множество народ. Исус се обърна и му рече: „Ако някой идва при Мене И НЕ СЕ ОТКЪСНЕ от баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и от живота си, той не може да бъде Мой ученик. Който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик.“  Лука 14:25-27 (Нов превод на Библейското Дружество)

В славейковия превод, както и в православният превод , в 26 стих е употребен изразът „И НЕ НАМРАЗИ“.  Не зная в кой от двата варианта превода е по-точен, но и двата са камък за препъване на мнозинството, което никога не стига до следване на Исус.

Някои хора не могат да се откъснат от етническите, фамилните и семейни грехове слабости и порочни традиции. Такива са толкова здраво обвързани „със своите си“ пороци, че следването на Христос е невъзможно.

Други са се смразили с близките си, още преди да дойдат в църквата и вярата в Христос за тях явява бягство и форма на съпротива и отмъщение. Такива хора никога не стигат до следване на Христос защото единствено се интересуват от „война“с близките им.

Това, за което Христос говори, няма нищо общо с традиционната, греховна, плътска омраза и със себичното отделяне. Не е треска за злато, като тази в „Клондайк“,  заради, която хората са напускали близките си. Няма нищо общо с омразата към някого и с напускането, и бягството от семейните задължения! ИМА ОБЩО С ОНОВА ОТКЪСВАНЕ, НАМРАЗВАНЕ НА ГРЕХА  И ПРИЛЕПВАНЕ КЪМ БОГА, КЪМ СЛОВОТО МУ! Има общо към реалното следване на Христос, което Библията нарича „СВЯТОСТ“ и отделяне от греховните навици и поведение, което невярващите възприемат като неуважение, неприязън, надутост или повод за конфликт.

Греховната омраза не върши работа в Божието царство!

Бягството от семейните отговорности не е следване на Христос!

Напускането на хора, не е влизане в Божието царство!

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.