СИРИЯ – Молете се за отвлечените християни

3

Молете се за нашите братя и сестри в Сирия, които са под все по-голям натиск от страна на екстремистите от Ислямска държава (ИД).

Стотици семейства са избягали от християнския град Садад, след като ИД са превзели близкия град Ал-Кариатаин и са отвлекли 230 от неговите жители, от които най-малко 60 са християни. От Сирийската обсерватория за човешки права съобщават, че отвлечените са от списъка на издирваните от ИД, защото „сътрудничат на режима”, което може да означава, че животът им е в опасност. Съществуват предположения, че някои християни вече са освободени.

Много от християните, отвлечени от Ал-Кариатаин на 06.08., са потърсили убежище в града, след като са избягали от градАлепо (Халеб) в северната част на страната. Екстремисти от ИД са организирали нападение и срещу асирийското селоХауарин, при което са били принудени да избягат близо 2000 асирийски християни.

През февруари ИД отвлече около 220 асирийски християни в североизточната провинция Хасака (съобщение от 25.02). Само неколцина от тях са били освободени. Християните в териториите, завладени от ИД, са изправени пред категоричен избор: да приемат исляма, да избягат или да умрат.

  • Молете се Бог да закриля и да върне невредими отвлечените от ИД.
  • Молете се Той да утеши и да промисли за тези, които е трябвало да избягат от домовете си.
  • Молете се да се сложи край на кръвопролитията в Сирия и в целия Среден Изток.

Новини: Aдвокатите на презвитерите от Южен Судан, Ят Майкъл и Питър Рийт, са подали нова жалба, този път към Главния прокурор на Судан, срещу забраната за пътуване, наложена на двамата християни след освобождаването им от ареста на 05.08. Презвитерите, които бяха оправдани по тежки обвинения (съобщение от 06.08), са възпрепятствани да напуснат Судан. Изглежда прокурорите са нарушили принципите на справедливия съдебен процес при приемането на забраната в съда. Молете се нашите братя да получат разрешение да напуснат Судан и да възстановят живота си. Благодарете на Бог за освобождението на Хуанг Изи, презвитер на църква в Пингянг (пров. Жеджянг, Китай), след като излежа едногодишна присъда в затвора заради протеста си срещу държавната кампания за разрушаване на църкви и премахване на кръстове (съобщение от 27.03).

3 thoughts on “СИРИЯ – Молете се за отвлечените християни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.