Псалом 98

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом може да бъде наречен “СВЯТ, СВЯТ, СВЯТ”, защото думата “свят” е използвана в не…

Псалом 98

Псалом 98

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом може да бъде наречен “СВЯТ, СВЯТ, СВЯТ”, защото думата “свят” е използвана в неговия финал и в припева на трите му основни части. Темата на псалома е святостта на Божието управление и на царуването на Господ Исус Христос. В ст. 1-3 е провъзгласена святостта на самия Бог, в ст. 4-5 псалмопевецът говори за справедливостта на царя, когото Господ е назначил, като илюстрация на Божията любов към святостта, но също така е много възможно да е описан самият Господ като Цар, а в ст. 6-9 е представена праведността на Бога в отношението Му към онези, които в предишните времена са имали привилегията да се обръщат към Него от името на народа. Това е химн, подходящ за херувимите, които обкръжават Божия престол и които са споменати в ст. 1, и още по-подходящ за светиите, които живеят в Сион, святия град, и е особено достоен да бъде изпълняван с благоговение от всички, които, подобно на цар Давид, законодателя Мойсей, първосвещеника Аарон или пророк Самуил, са били удостоени с честта да ръководят Божията църква и да се застъпват за нея пред нейния Господ.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.