Псалом 94

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом няма заглавие и всичко, което знаем относно неговото авторство, е, че ап. Павел…

Псалом 94

Псалом 94

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом няма заглавие и всичко, което знаем относно неговото авторство, е, че ап. Павел го цитира в Евреи 4:7, споменавайки, че е “чрез Давид”. Апостолът може да е имал предвид, че този текст е взет от поредицата, известна като Давидови псалми; но ако е имал предвид точно това, би било по-естествено той да използва някакъв друг израз, като например: “както се казва в Псалмите”. Ето защо аз съм склонен да вярвам, че Давид е действителният автор на тази творба. Това е една наистина еврейска песен, която е едновременно увещание и предупреждение към еврейския народ, но същевременно в Посланието до евреите Святият Дух препоръчва на всички вярващи да се вслушат в нейните призиви. Този псалом ни приканва да се поклоним на Бога. В него сякаш звучат църковни камбани, първоначално весело и тържествено, а след това с погребален звън за поколението, загинало в пустинята. Можем да наречем този псалом ПРИКАНВАЩ ПСАЛОМ.

Смислово псаломът може да бъде разделен на две части: призив (до първата част на ст. 7, включително) и предупреждение (от втората част на ст. 7 до края). Би било по-удобно обаче, ако разглеждаме ст. 6 като “туптящото сърце на псалома”, както го нарича Хенгстенберг, да приемем, че първата част, явяваща се покана с увещания, завършва със ст. 5, последвана от втората - покана с предупреждения”.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.