ЧЕТВЪРТА КНИГА НА ЦАРЕТЕ, глава 5:2,3

0

БЛАГОВЕСТИТЕЛСКИ СИНДРОМ Продължение… „И сирийците бяха излезли на чети, и бяха довели в плен от Израилевата земя едно малко момиче; и то слугуваше на Неемановата жена. И рече на господарката си: Да беше отишъл господарят ми при пророка, който е в Самария, той би го изцелил от проказата му!“ 4Царе 5:2, 3 Сирийския военачалник Наеман…

ЧЕТВЪРТА КНИГА НА ЦАРЕТЕ, глава 5:2,3

ЧЕТВЪРТА КНИГА НА ЦАРЕТЕ, глава 5:2,3

БЛАГОВЕСТИТЕЛСКИ СИНДРОМ

Продължение…

И сирийците бяха излезли на чети, и бяха довели в плен от Израилевата земя едно малко момиче; и то слугуваше на Неемановата жена. И рече на господарката си: Да беше отишъл господарят ми при пророка, който е в Самария, той би го изцелил от проказата му!“ 4Царе 5:2, 3

Сирийския военачалник Наеман е бил изцелен от проказа само заради свидетелството на едно пленено еврейско момиче, което е преодоляло болката, огорчението и омразата, и е дало най-добрия съвет на своя поробител.

Сигурно сте чували за „Стокхолмски синдром“ – това е привързване на жертвата към нейния агресор – е, няма да ви говоря за него, а за „Благовестителски синдром“ – това е силно желание за споделяне на Евангелието с противници и врагове, като единствен за тях шанс, за спасение, надежда и живот.

Момичето което е дало добрата вест на Нееман е било отвлечено при набезите на сирийците. То със сигурност е преживяло много болка, насилие и скръб. Било отведено в изгнание и робство точно като трагичната съдба, която имат днес 25 еврейски деца, отвлечени от терористите на Хамас.
Ужасно, нали!
Е, представете си, че някое от тези отвлечени момичета, което е дадено слугува на жената на един от военните командири на Хамас, разбира, че мъчителят ѝ е неизлечимо болен и ще умре обезобразен в мъка и отхвърляне. И то, вместо да потрива доволно ръце и да си казва „пада му се, на този, той заслужава съдбата си“, споделя на жена му, как може да получи изцеление.
Ето това се нарича „синдром на благовестието“.
Вие изпитвали ли сте го някога?

* * *

Подобна на съдбата на плененото момиче спасило Нееман, са имали първите две освободени от Хамас заложнички – 85 годишната Йочевед Лифшиц и приятелката ѝ – 79 годишната Нурит Купър.

Можете ли да си представите преживяният ужас на тези две жени, когато на 7 октомври 2023, рано сутринта терористите нападнали кибуца им, нахлули в домовете им, вдигнали ги от инвалидните колички и ги отвлекли в Газа качени на мотоциклети.
Дъщерята на Йочевед – Шароне разказва:
„Майка ми споделя, че е била качена на задната седалка на мотоциклет с краката от едната страна и тялото от другата, била преведена през разораните ниви. Отпред е имало няколко мъже, а зад нея – един. Докато са я отвеждали, е удряна с палки от хората на Шабааб, до момента в който не са стигнали до тунелите. Там са вървели в продължение на няколко километра по мократа земя.“

Още при отвличането им, внукът на една от тях беше споделил, че баба му била член на хуманитарна миротворческа организация и всеки ден е пътувала със собствената си кола до ивицата Газа, за да превозва нуждаещи се от лечение палестинци, до болниците в Израел (опитах се да открия отново това изявление, но за съжаление не успях да го намеря за потвърждение).

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.