Псалом 91

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом. Песен за съботния ден.” Тази възхитителна композиция е едновременно псалом и песен….

Псалом 91

Псалом 91

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом. Песен за съботния ден.” Тази възхитителна композиция е едновременно псалом и песен. Тя е изпълнена с тържество и радост и е предназначена да се изпълнява в съботния ден, деня за почивка.

Темата на псалoма е възхвалата на Бога. По време на съботната почивка израилтяните с радостни сърца хвалят Господа. Тъй като истинската почивка може да се намери само в Бога, разумно е да се размишлява за Него в съботния ден. Стилът на този псалом напълно отговаря на темата му. Псалмопевецът е вдъхновен от Господ Бог, Който е извор на всяко благословение. Съботата беше отделена за поклонение на Господа заради завършването на делото на сътворението, ето защо този псалом е много подходяща песен за съботния ден; а християните имат още по-голям повод да пеят възвишени песни, защото празнуват пълното изкупление. Всеки, който е запознат със стила на Давид, няма да се поколебае да го признае за автор на този прекрасен химн. Предположението на равините, че той е написан от Адам, е неоснователно и не може да бъде разглеждано сериозно. Адам в рая нямаше нито арфи, на които да свири, нито неприятели, с които да се бори.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.