Близки на отвлечени от Хамас настояват за международна намеса

0

Членовете на семействата на отвлечените от Хамас се присъединиха към стотици протестиращи в неделя, за да излязат по улиците пред офисите на ООН в Женева, Швейцария, за да поискат освобождаването на заложниците на терористичната група и да призоват …

Близки на отвлечени от Хамас настояват за международна намеса
Членовете на семействата на отвлечените от Хамас се присъединиха към стотици протестиращи в неделя, за да излязат по улиците пред офисите на ООН в Женева, Швейцария, за да поискат освобождаването на заложниците на терористичната група и да призоват за международни действия.

 

Организирано от коалицията „Гласът за свобода“, глобален съюз от над 300 християнски организации от 70 страни в Европа и САЩ, срещата се опита да привлече вниманието към действията на Хамас, по-специално атаките от 7 октомври срещу цивилни в Южен Израел, в които 1400 души бяха убити по най-зверски начини. Израел твърди, че най-малко 222 души са били отвлечени по време на нападението.

 

На митинга членовете на семействата са споделиха своите драматични преживявания.

 

Асаф Шем Тов, чичото на Омер Шем Тов, 21-годишен, който е отвлечен по време на музикален фестивал в Реим, Израел, описва ужасяващия обрат на събитията. Шем Тов присъства на музикалното събиране, което продължило цяла нощ, но то се превърнало в кошмар, тъй като терористите на Хамас предприеха брутална атака, водеща до отвличането на много невинни посетители на фестивала.

Шем Тов и много други са държани заложници повече от две седмици.

 

„Омер е любящ мъж, който би направил всичко за теб. Той работеше като сервитьор, спестявайки пари за голямото си пътуване – просто правеше това, което всеки 21-годишен иска да прави: да сбъдва мечтите си. Той отиде на фестивала с хиляди други хора от цял свят“, каза Асаф Шем Тов пред тълпата.

„Той се опитваше да се качи в кола с приятеля си. Той успя да се обади на брат ми и да му каже, че се опитва да намери изход. Той дори сподели местоположението си със семейството си. Но той тръгна по грешния път и в крайна сметка влезе в Газа. Отначало не вярвате; смятате, че е грешка. … Тогава получихме видеозапис на него в задната част на пикап с негов приятел и разбрахме, че той е бил отвлечен и държан в Газа. Това е съкрушителен момент за нас като семейство и за толкова много други хора.”

 

Дорис Либер, майка на Гай Ицхак Илуз, на 26 г., който също беше отвлечен на музикалния фестивал, разказа за ужасния момент, когато получила обаждане от Гай, който бил ранен и в опасност.

 

Емоционалният разказ за нейните отчаяни опити да се свърже със сина си и последвалата несигурност за съдбата му подчертават мъката, с която се сблъскват семействата на отвлечените.

 

„Аз съм самотна майка и Гай е единственият ми син. Гай е много чувствително дете. Той е музикант. Всъщност ние му купихме електрическа китара, когато беше на 9 години и той композира музика от много ранна възраст. Той е заобиколен от своите приятели, повечето съседи, които на практика също живееха в моята къща“, каза Либер. Тя е получила известие от Ал Джазира, в което се предполага, че Гай е бил убит при бомбен атентат в Газа.

 

"Армията дойде и ми каза, че все още има надежда, че той е жив", казва тя. "Така че просто живея с тази мисъл в момента."

 

„Дойдох тук днес, за да подтикна сърцата ви към действие“, добавя скърбящата майка. „Трябва да направим нещо.“

 

Представител на коалицията си спомни за жертвите на трагичния атентат на 7 октомври. В знак на почит към жертвите беше запалена свещ, последвана от минута мълчание.

 

Представители на Международното християнско посолство събраха хора от цял свят, за да бъдат солидарни с Израел. Те направиха паралели между настоящата ситуация и Холокоста, като подчертаха необходимостта от единство срещу злото. Те призоваха правителствата и Червения кръст да осигурят освобождаването на заложниците без условия.

 

Леон Мейер, президентът на  организацията Християни за Израел Интернешънъл, призова международните институции да действат бързо, за да спасят живота на заложниците. Той напомни на Съвета по правата на човека на ООН и на Международния комитет на Червения кръст техните отговорности съгласно Четвъртата Женевска конвенция за защита на цивилни граждани и предотвратяване на вземането на заложници.

 

„Днес стоим тук, за да направим избор, избор какви хора искаме да бъдем, от коя страна на линията, от коя страна на историята искаме да застанем. Всеки човек трябва да направи този избор в ежедневието си и в позицията, в която е поставен. Изберете между доброто и злото“, каза Мейер.

 

Джони Мур, президентът на Конгреса на християнските лидери и бивш комисар на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ, каза на тълпата, че Женева е град, в който световните лидери идват от поколения, за да дават обещания за човешките права.

 

„Днес сме тук, за да изискаме те да изпълнят тези обещания“, каза Мур. „Приветстваме изявленията на възмущение. Приветстваме изявленията за солидарност. Със сигурност празнуваме резолюцията, която беше приета с голямо мнозинство от Европейския парламент миналата седмица. Но това не е достатъчно. Нуждаем се от действия, които показват на думи и на дела, че остава в Европа и в целия демократичен свят морален компас, който все още може да разпознае злото, когато го види."

 

„Възмутително е, че дейностите на НПО, свързани с Хамас, все още остават несанкционирани в Европейския съюз“, продължи той. „Възмутително е, че медиите се занимават с клевета с кръв, поставяйки под въпрос всичко, което Израел казва, и приемайки всичко, което Хамас казва, знаейки добре, че всяко едно изказване на Хамас е лъжа.“

 

Christian Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.