Псалом 54

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. За съпровод със струнни инструменти.” Това е още един псалом, който беше и…

Псалом 54

Псалом 54

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. За съпровод със струнни инструменти.” Това е още един псалом, който беше изпълняван на струнни инструменти. На моменти настроението е скръбно, а друг път – по-спокойно. За да бъдат точно отразени сложните чувства на псалмопевеца, беше необходимо изпълнението на изкусен музикант. “Поучителен. На Давид.” Това са не просто лични размишления, а поучение, полезно за всички нас. Виждаме нашия Господ Исус Христос чрез Давид, който е Негов предобраз, и в това има дълбок смисъл. Човекът, който претърпя много изпитания и получи много благословения, който беше преследван, избавян и прославен, написа тези скъпоценни стихове за преживяното, разказвайки не само за скърбите на светиите, но и тези на нашия Господ.

Едва ли е възможно да се посочат точно времето и обстоятелствата на появата на този псалом. Приема се, че това е станало по времето на бунта на Авесалом и съветника Ахитофел. Описаните събития се случват след период на относително спокойствие за Давид (ст. 15), когато той живееше в Ерусалим (ст. 10-12) и си спомняше своите предишни скитания в пустинята. По всяка вероятност става въпрос за времето, когато царят беше предаден от доверения си съветник. На моменти пред духовния ни взор се появяват и изчезват образите на Давидовия син Христос, Юда и главните свещеници.

В ст. 2-9 Давид представя случая си пред Бога, в ст. 10-12 описва враговете си, в ст. 13-15 говори за един конкретен предател, в ст. 16 се моли или пророкува за възмездие, в ст. 17-20 намира утеха в молитвата и вярата, в ст. 21-22 отново споменава за предателството и накрая завършва с радостно увещание към светиите и определеното наказание за нечестивите и предателите – ст. 23-24.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.