Кога ще зазвънят църковни камбани в Саудитска Арабия?

0

Кралство Саудитска Арабия се отличава с факта, че се счита за дестинация на всички мюсюлмани в световен мащаб и е лидер на ислямския свят.

 

Ето защо не е изненадващо, че църковните камбани не бият в Кралство Саудитска Арабия и че христ…

Кога ще зазвънят църковни камбани в Саудитска Арабия?

Кога ще зазвънят църковни камбани в Саудитска Арабия?

Кога ще зазвънят църковни камбани в Саудитска Арабия?
Кралство Саудитска Арабия се отличава с факта, че се счита за дестинация на всички мюсюлмани в световен мащаб и е лидер на ислямския свят.

 

Ето защо не е изненадващо, че църковните камбани не бият в Кралство Саудитска Арабия и че християните – дори чуждестранните – не могат да практикуват своите религиозни ритуали открито.

 

Това статукво поражда въпросите: защо Саудитска Арабия потиска религиозната свобода? И това ще се промени ли някога?

 

Преди няколко години арабски медии и активисти в социалните мрежи, включително политически и медийни фигури, съобщиха, че след посещението на ливанския маронитски патриарх Бечара Ал-Рай, църква, датираща от 4 век сл. Хр.м  чиито руини са открити на изток на страната през осемдесетте, трябва да бъде възстановена.

 

Официално съобщение от правителството обаче не е направено. Нито някога е имало допълнителни репортажи за това в официалните саудитски вестници или по саудитската телевизия.

 

Християнството, което е съществувало на Арабския полуостров преди исляма, е изправено пред много трансформации, включително насилствено превръщане на християнските арабски племена в мюсюлмани. По време на британския мандат в Персийския залив християните в Близкия изток бяха подложени на различни миграции според политическите или икономическите обстоятелства. Следователно малката християнска общност в СА може да се разглежда като „нова“, образувана от „чужди“ християни, дошли в страната, а не в резултат на местни мюсюлмани, приели Христос.

 

И така, къде е Саудитска Арабия днес?

 

Може би не сте чували, но наскоро страната стартира Saudi Vision 2030, стратегическа рамка под ръководството на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, за да намали зависимостта на саудитската икономика от петрола, да развие секторите на обществените услуги и да диверсифицира икономиката.

 

Неговите основни цели са насърчаване на икономическите дейности и увеличаване на инвестициите в кралството и не-петролната международна търговия, но друга цел е да се популяризира по-светският образ на Кралство Саудитска Арабия.

 

 

Досега международните усилия за основаване на църква в Саудитска Арабия са били безрезултатни, но според промоционални брошури на вестник "Insider", в страната се очакват различни националности, религии и по-прогресивен закон в съответствие с международните стандарти, така че може да си представим появата на църква на това място.

 

Саудитският писател Али Ал-Ахмад е заявил пред Insider, че е по-малко оптимистичен относно основаването на църква в региона.

Нина Ший, бивш комисар на САЩ за религиозната свобода, е заявила, че повечето християни, живеещи в тези градове, няма да имат голяма полза от църква на стотици мили, но „би било полезно да има символ на толерантността“.

 

Католическият епископ Пол Хиндер, който бе назначен през май миналата година от папа Франциск за апостолски служител на Северния викариат на Арабия, е съгласен относно важността на християните в Саудитска Арабия да имат църква, до която имат достъп.

 

Той казва пред "Insider": "Надявам се, че подобни църкви или места за поклонение ще бъдат на място, където чуждестранни работници и служители живеят в Кралство Саудитска Арабия."

 

Какъвто и да е случаят, Vision 2030 ще бъде загубена възможност, ако Саудитска Арабия не постави религиозната толерантност като една от своите цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.