Псалом 53

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. За съпровод със струнни инструменти”. Този псалом трябваше да се изпълнява…

Псалом 53

Псалом 53

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. За съпровод със струнни инструменти”. Този псалом трябваше да се изпълнява на струнни инструменти. Необходимо е голямо разнообразие от мелодии и наистина изкусно изпълнение, когато става въпрос за свещените песнопения. Монотонността е пагубна за църковното поклонение. Господните пътища са разнообразни, такива трябва да са и нашите песни. ”Поучителен. На Давид”. Това, което пеем, трябва да е поучително за всички, които слушат. В песните трябва да има поука. Творбите на Давид бяха както многобройни, така и полезни. В живота му се случиха толкова много неща, което е от полза за нас, тъй като в резултат имаме прекрасните химни в Псалтира, които са толкова актуални и ценни днес, колкото и когато са били написани. ”Когато дойдоха зифейците и казаха на Саул: “Не се ли крие у нас Давид?” За да се харесат на Саул зифците нарушиха закона за гостоприемството. Те бяха готови да пролеят невинна кръв само за да спечелят одобрението на безмилостния владетел! Давид искаше да поживее мирно и тихо сред тях, надявайки се да си отдъхне малко от многото скитания, но те го предадоха. Давид се обърна към Бога в молитва и вярата му беше толкова силна, че той скоро почувства удивително спокойствие.

В ст. 2-4 псалмопевецът се моли на Бога, а в останалата част на песента, отхвърляйки всички съмнения, той пее тържествен химн на радостта. Силата на вярата унищожава безпокойството и дава усещане за сигурност.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.