Псалом 51

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Дори кратките псалми, ако в тях има поне един пример за Божията доброта и…

Псалом 51

Псалом 51

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Дори кратките псалми, ако в тях има поне един пример за Божията доброта или поне един укор срещу човешката гордост, вече са достойни да бъдат пяти от най-добрия певец. Това, че толкова много псалми са поверени за изпълнение на ръководителя на хора, ни кара да ценим тяхното пеене и ни напомня да не хвалим Господа небрежно. “Поучение на Давид”. Давид можа да почерпи мъдрост дори от злобата на Доик. Омразата на Доик беше насочена главно срещу Давид и именно Давид беше онзи, който извлече най-голяма поука от случилото се. “Когато едомецът Доик дойде да съобщи на Саул и да му каже, че Давид е отишъл в дома на Ахимелех”. Коварната лъжа на Доик доведе до смъртта на всички свещеници в Ноб, макар че бяха невинни, тъй като нито намеренията, нито действията им имаха за цел да подпомагат Давид в бунт срещу царя. Почувствал върху себе си цялата ненавист на врага, Давид категорично го осъжда за извършеното. Възможно е също така тук той да говори и за омразата на Саул.

Този псалом лесно може да бъде разделен на части, ако се ръководим от паузите “села”, поставени от самия псалмопевец.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.