Псалом 34

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Всичко, което научаваме от заглавието на този псалом, е, че е написан от …

Псалом 34

Псалом 34

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Всичко, което научаваме от заглавието на този псалом, е, че е написан от Давид. Съдържанието му обаче показва още, че той може да има връзка с онези смутни времена, когато Саул преследваше Давид из планини и долини и когато онези, които желаеха да угодят на жестокия цар, клеветяха неговата невинна жертва. Той също така може да се отнася за последните години от живота на Давид, когато имаше чести бунтове и въстания. Целият псалом е молба към Бога, отправена от едно смело сърце и чиста съвест, изморени от постоянното преследване и враждебност. Несъмнено, ако разгледаме тези редове с очите на вярата, можем да видим в тях и нашия Господ Исус Христос.

Псаломът може да бъде разделен на три части. Оплакването на псалмопевеца, молитвата му и обещанието, че ще хвали Бога, се повтарят във всяка от трите части, точно както нашият Господ се молеше три пъти в Гетсиманската градина, повтаряйки едни и същи думи. Първата част на псалома включва ст. 1-10, втората – ст. 11-18, а третата – ст. 19-28. Всяка от тези три части завършва с хваление.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.