Псалом 16

0

Аудио прочит на от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Молитва на Давид.” Давид едва ли би бил наречен “човек по Божието сърце”, ако не беше чо…

Псалом 16

Псалом 16

Аудио прочит на от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Молитва на Давид.” Давид едва ли би бил наречен “човек по Божието сърце”, ако не беше човек на молитвата. Той я овладя до съвършенство. Във време на нужда бързаше към нея така, както кормчията насочва кораба към пристанището, когато в морето се зададе буря. Молитвите на Давид бяха толкова многобройни, че няма как всички да бъдат датирани и озаглавени, затова тук е посочено само името на автора. Емоциите в този псалом са нажежени до червено, но ако се съди по последния стих, авторът все пак излиза от огъня невредим. Тази жалобна песен може да бъде наречена “МОЛБА КЪМ НЕБЕСАТА за избавление от преследванията на земята”. С духовните си очи ние можем да съзрем тук Христос.

Няма ясно разграничение между частите на този псалом, затова ще предпочетем разделението, което е направил големият богослов Дейвид Диксън. В ст. 1–4 Давид търси справедливо разрешаване на спора му с враговете. В ст. 5 и 6 той моли за Божията благодат, за да може да постъпва правилно всред изпитанията. В ст. 7-12 псалмопевецът търси Божията защита от враговете, които описва много изразително, а в ст. 13 и 14 той умолява Бога враговете му да бъдат посрамени. Давид завършва псалома с увереността, че в крайна сметка всичко ще бъде наред (ст. 15).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.