Псалом 43

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. Песен на Кореевия хор” (СВТ), или “За диригента. Поучение на Кореевите син…

Псалом 43

Псалом 43

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. Песен на Кореевия хор” (СВТ), или “За диригента. Поучение на Кореевите синове” (БЛБ’2001). Заглавието тук е като в Псалом 41 и макар това да не е доказателство, че авторът на двата псалома е един и същ, го прави много вероятно. Но въпреки нежеланието ни да припишем авторството на тази свещена песен на друг освен на Давид, все пак е трудно да се открие период в живота на великия псалмопевец, който да съответства на събитията, описани в този псалом. В особено тежко за народа му време авторът родолюбец с тъга и вяра разказва за отминалата слава на страната си и за сегашните бедствия, припомня историите за предишната Божия благосклонност и преживените нещастия. Този псалом ще е по-разбираем за християните, ако си представим Църквата по време на големи гонения. Последните му редове ни напомнят известните стихове на Милтън за клането на протестанти в планините на Пиемонт. Псалом 43 е трябвало да бъде изпълняван от синовете на Корей – хора, спасени по благодат. Той е поучителен както за тях, така и за всички останали, за което говори и думата “поучение” в заглавието му.

Псалмопевецът припомня великите Божии дела за доброто на Израел (ст. 2-4), след което показва вяра в Бога (ст. 5-9), следва жалеене (ст. 10-17) и накрая, призив към хората да бъдат верни на Бога (ст. 18-23) и молба Господ да се намеси (ст. 24-27).

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.