Псалом 24

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Този псалом описва накратко живота на Давид. Тук е събрано всичко: негова…

Псалом 24

Псалом 24

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Този псалом описва накратко живота на Давид. Тук е събрано всичко: неговата свята вяра, сблъсъците с враговете му, греховете, горчивото разкаяние и мъчителните преживявания; тук виждаме сърцето на “човека по Божието сърце“. Най-вероятно Давид е написал този псалом в по-зряла възраст. От горчивите му думи за коварството и жестокостта на многобройните му неприятели лесно можем да заключим, че тези редове са свързани с времето на големия бунт на сина му Авесалом. Този псалом се счита за вторият от 7-те Покайни псалми. Истинският вярващ се познава по това, че неговите скърби му напомнят за греховете му, а разкаянието го отвежда при Бога.

В оригиналния текст на иврит първите букви на двадесет и двата стиха на този псалом са подредени по азбучен ред. Това е първият библейски пример за акростих. Може би авторът е прибягнал до тази техника, за да улесни запаметяването, а може би Святият Дух по този начин иска да ни покаже, че различните художествени стилове и техники могат да бъдат използвани в служба на Бога. И наистина, защо цялата изобретателност и гениалност на човека да не бъдат насочени към святи цели, бидейки положени на Божия олтар? Особената структура на псалома не позволява лесно да бъде разделен на части. Мисълта тече и постоянно се променя, но темата остава една и съща. Авторовата настройка на ума е двойствена: той ту се моли, ту размишлява. Тъй като молитвата и размишлението се редуват, най-логично е псаломът да се раздели въз основа на това. Ст. 1-7 - молитва; ст. 8-10 - размишление; ст. 11 - молитва; ст. 12-15 - размишление; ст. 16-22 - молитва.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.