Псалом 104

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Авторът на този исторически псалом очевидно е цар Давид, тъй като първите му петнадесет стиха…

Псалом 104

Псалом 104

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Авторът на този исторически псалом очевидно е цар Давид, тъй като първите му петнадесет стиха са използвани като химн при изнасянето на ковчега от дома на Овед-Едом. В Първо летописи 16:7 четем: “В онзи ден Давид за първи път нареди чрез Асаф и братята му да славословят Господа”. Подобна песен е подходяща за случая, тъй като описва скитанията на Господния народ и Божията постоянна грижа и защита над него заради завета, чийто символ е ковчегът, който тогава бива преместен. Ако предишният псалом беше посветен на първите глави на книгата Битие, то този е насочен към заключителните й глави и ни пренася в Изход и Числа.

Първите стихове са изпълнени с радостна възхвала и призив към народа да слави Господа - ст. 1-7, след което са описани първите дни на младата нация - ст. 8-15, отиването в Египет - ст. 16-23, излизането оттам под Божието водителство - ст. 24-38, пътуването през пустинята и влизането в Ханаан - ст. 39-45.

След поредицата от кратки псалми сега сме сред дълги. Свещените песни са различни по дължина и това трябва да ни научи да не поставяме никакви правила за продължителност нито в молитвата, нито в хвалението. Кратките молби и избрани стихове от Псалмите често са най-подходящи за публични случаи, но има и моменти, когато цяла нощ борба или цял ден псалмопение не е твърде много. Духът е винаги свободен в действията Си и не трябва да бъде ограничаван в рамките на общоприетите правила. Вятърът духа, където си иска, и в един момент връхлита внезапно и за кратко, а друг път дълготрайно освежава земята с живителния си дъх.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.