14 Май / ИЗХОД

прочит за деня: Изход 25-28 глава ПОДРОБНОСТИТЕ „Внимавай да ги направиш по образеца им, който ти бе показан на планината.“ (Изх.25:40) Да се признаем, скучно ни е да четем подробностите, необходими за построяването на скинията и оборудването й. Това подробно описание на броя на завесите, колелцата, чашките, върлините, блюдата, темянниците, поливалниците и прочие… ни се…

прочит за
деня: Изход 25-28 глава

ПОДРОБНОСТИТЕ

„Внимавай да ги направиш по образеца им, който ти бе показан на планината.“ (Изх.25:40)

Да се признаем, скучно ни е да четем подробностите, необходими за построяването на скинията и оборудването й. Това подробно описание на броя на завесите, колелцата, чашките, върлините, блюдата, темянниците, поливалниците и прочие… ни се струва прекалено и… незначително. В крайна сметка, какво толкова важно има в подробностите?! Нали най-важното е да се покланяме на Бог, а не как, къде, с какво и по какъв начин Му се кланяме?

Оказва се обаче, че тези подробности са толкова важни, колкото и целите, които си поставяме. Нещо повече, те са дори по-важни! Защото целите са отчайващо недостижими, ако не могат да бъдат постигнати със средствата, които сме избрали.
И най-красивият балон, направен от олово няма да полети.
И най-красивата лъжа не може да каже истината.
И най-силният човек не може да премести земята, без значение колко дълъг лост ще му дадете.

Бог дава
указания на Моисей, за целите, към които той и Божият народ трябва да се
стремят и му открива начина, по който единствено
могат да ги постигнат! При това, Божията заръка е строго да се спазват указанията Му.

Сега се замислете за произволната „благодат“, с която се опитваме да угодим на Бога – както си искаме, и когато пожелаем. Дали това не е угаждане на самите нас? И дали нашето „Его“, не се е превърнало в предмет на поклонение?
И още… дали Бог одобрява и приема това, което правим в Негово Име?

Румен Иванов
още размисли от автора можете да прочетете на:
https://golyamotochetene.wordpress.com