Псалом 20

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“От заглавието на този псалом узнаваме много малко. То гласи само: “За първия певец. Псалом …

Псалом 20

Псалом 20

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“От заглавието на този псалом узнаваме много малко. То гласи само: “За първия певец. Псалом на Давид”. Навярно е написан от Давид, изпят от Давид, отнасящ се за Давид и замислен да насочва вниманието най-вече към неговия Господ. Този псалом продължава темата на предишния и не случайно го следва. Псалом 19 предвижда това, за което Псалом 20 говори като вече свършен факт. Ако се молим за нещо и го получим в същия ден, ощепреди да е залязло слънцето, трябва да благодарим на Господа за тази благодат, в противен случай едва ли заслужаваме следващия път да получим отговор. Тази триумфална Давидова песен може да бъде наречена: “Царска победна песен”. Тук във всеки стих се говори за “царя” и тези редове ще са ни истински полезни, ако ги свързваме с нашия Цар Исус Христос. Трябва да увенчаем Господа със славата за нашето спасение, възпявайки Неговата любов и сила. Ако следващият псалом (Псалом 21) ни отвежда при подножието на кръста, то този ни води при стъпалата на царския престол.

Псаломът може да бъде разделен на две части: благодарност за победата (ст. 2-7) и увереност в по-нататъшните успехи (ст. 8-14).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.