Кой съм аз?

0

В древногръцките театри, актьорите не са използвали много грим, за да персонифицират героят, който играят. За тази цел те са използвали маски, направени от гипс или глина, които са били на пръчка, за да държат пред лижето, докато трае пиесата. Такива актьори са били наричани с гръцката дума  ὑπόκρισις, или преведено на съвременен български –
>>>>

Кой съм аз?

Кой съм аз?

photo-1В древногръцките театри, актьорите не са използвали много грим, за да персонифицират героят, който играят. За тази цел те са използвали маски, направени от гипс или глина, които са били на пръчка, за да държат пред лижето, докато трае пиесата. Такива актьори са били наричани с гръцката дума  ὑπόκρισις, или преведено на съвременен български – лицемери. В началото, думата е била използвана само за актьори, но много бързо е приела значението на човек, който е един, а се прави на друг. Това бе и обвинението, което Павел отправи към апостол Петър в Антиохия:

И заедно с него (Петър) лицемерстваха и другите юдеи, така че и Варнава се увлече от лицемерието им. ст. 13

Много често, ние си слагаме такива маски – ставаме лицемери. Лошото за нас е, че понякога забравяме да свалим маската и живее живот на лъже. Християните, трябва да си такива, каквито трябва да бъдат – на нас не ни трябват маски или грим, за да покажем силата на Божието царство.

Въпросът, на който всеки християнин трябва да си отговор е: Кой съм аз? Всеки иска да започне на ново и често минаваме през този процес, особено в моменти на загуба, на загуба на памет, дом, идентичност, страна, семейство и др. Интересното е, че като християни, ние трябва да направим точно това, защото ние сме изгубили идентичността си (старият аз) и сега трябва да разберем кои сме.

Кой съм аз в Спасителят?

Малко странен въпрос, но, това е бил основата на спора на Павел с Петър в Антиохия. Коя е твоята християнска идентичност. Много често, като християни не знаем кои сме и какво правим и ставаме буквално като лумпени. Оставяме се да ни ръководят други, уж казваме, че сме едни, пък живеем като лицемери.

Чуйте как отговоря Апостол Павел на въпроса “Кой съм в Спасителят,”

съразпънах се с христос и сега вече не аз живея, а христос живее в мен; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в божия син, който ме възлюби и предаде себе си за мене. ст.20

Обърнахте ли внимание? Павел казва невероятни неща! Съразпнах се със Спасителят – жив съм, но това не съм аз – Спасителят живее в мене. Какво да ви кажа за живота, който продължавам да живея в тази смъртна плът! Ами, аз го живея чрез вярността на Божият Син, Който ме обикна и предаде Себе Си за мене. Това е сърцевината на християнският живот. Когато се питате, “кой съм аз в Спасителят” – това е единственият въжможен отговор. Християнина е човек, който си е изгубил паметта за това, кой е бил и какво е правил, и трябва да приеме и да живее с нова идентичност – с нова основа в живота.

Въпроса, който много хора си задават е кой е Божият народ? Израел или езичниците? Въпроса продължава да се задава и до ден днешен и има много объркани и християни и израилтяни. В тези стихове, Павел казва: Божият избран народ се състои от един човек – Спасителят, Месията, Христос (означават едно и също). Само Христос е Божият народ, защото само Той е верен на Бог, само Той е истински израилтянин, само Той обикна Отец с цялото Си сърце, ум, сила и душа, и само Той обикна ближният като Себе Си! Това е основата на всеки християнин – ние сме Христови.

В нашето егоистично и индивидуалистично общество е много трудно да разберем това, което казва Павел, но по най-прост начин, можем да обобщим, че: тези, които принадлежат на Спасителя са в Спасителя. Това е старозаветна идея, царят представлява народа си. Какъвто е царят, такъв е и народа му. Най-ярък пример за това виждаме в историята с Давид и Голиат – Давид преставляваше Израел, и когато той победи гиганта, цял израел победи филистимците (1 Царе 17). Първата част на фразата на Левски е подобна на това разбиране “Ако спечеля,печеля за цял народ …”

Та, въпроса остава да се отговори индивидуално от всеки един, който казва, че принадлежи на Спасителят – кой съм аз в Христос?

Само знайте, че според Библията, ние сме народа на Спасителя, в които живее Неговият живот; и понеже най-характерното за Христос е Неговата любяща вярност – то това трябва да е и най-характерното и за нас.  Ние имаме любяща вярност – вяра в Бога, който изпрати Сина Си да умре за нас.

публикацията е взета от: http://bogoslovie.wordpress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.