Франклин Греъм критикуван заради призив за молитва за Путин

0

Публикация в социалните мрежи, споделена от евангелизатора Франклин Греъм, предизвика противоречиви реакции в САЩ. В нея пастир Греъм призовава последователите си да се молят за руския президент Владимир Путин, за да бъде избегната война с Украйна. …

Франклин Греъм критикуван заради призив за молитва за Путин
Публикация в социалните мрежи, споделена от евангелизатора Франклин Греъм, предизвика противоречиви реакции в САЩ. В нея пастир Греъм призовава последователите си да се молят за руския президент Владимир Путин, за да бъде избегната война с Украйна. Либералите веднага реагираха с критики в социалните медии, докато някои се обявиха в защита на Греъм.

 

„Молете се за президента Путин днес. Това може да звучи като странно искане, но трябва да се молим Бог да работи в сърцето му, за да може войната да бъде избегната на всяка цена“, написа Греъм, президент на Евангелистката асоциация на Били Греъм и син на покойния евангелизатор в своя профил във Фейсбук и в Туитър.

 

В публикацията си Греъм пише още: „Нека Бог даде мъдрост на лидерите, участващи в тези разговори и преговори, както и на тези, които ги съветват. Нашите молитви могат да предизвикат промяна между живота и смъртта.”

 

Публикацията на Греъм е написана в момент, когато висшите световни дипломати се опасяват, че Русия може да придвижи напред плановете си за нахлуване в Украйна. Публикацията предизвика критики от страна на демократите в САЩ.

 

Публикувани бяха и контрареакции.

 

Американски певци, група виртуозни изпълнители от Ню Джърси, отговориха с публикация в Туитър: „Франклин Греъм, който се моли за Путин, ви казва всичко, което трябва да знаете за Франклин Греъм. Греъм често е насърчавал християните да се молят за своите политически лидери, включително  за президента Байдън, както и за Тръмп.

 

Някои видни коментатори застанаха в защита на Греъм, заявявайки, че критиците пропускат основната идея зад призива на Греъм за молитва.

 

Дейвид Френч, консервативен евангелски писател, написа в Tуитър, че макар да е критикувал Греъм в миналото, той вярва, че „атаките срещу него тук са необосновани“.

 

Френч пише: „Това е войната на Путин. Ако той реши да започне тази война, мисля, че призивът да се молим Путин да търси мир не е просто оправдан. Смятам, че това е наложително. Аз се моля за същото“.

 

Известният радиоводещ Джоузеф Палиаруло заяви в Туитър, че Греъм призовава вярващите към  молитва, „за да искаме от Бога да работи в сърцето на Путин, така че да се избегне войната“.

 

Редакторът на Vanity Fair Джеф Шарлет публикува в Туитър, че критиците на публикацията на Греъм изваждат значението му „извън контекста“ и възпроизвеждат „фашистка дезинформация“.

 

Актрисата Марта Кели написа в Туитър, че „нечестно публикацията на Греъм да се коментира така, сякаш той казва на хората да се молят за успеха на Путин или нещо подобно“.

 

Държавният секретар Антъни Блинкен каза в неделя в предаването "Face the Nation", че се опасява, че Путин "ще продължи" със своя план за нахлуване в Украйна.

 

„Всичко, което виждаме, ни убеждава, че решението, което смятаме, че президентът Путин е взел, да нахлуе в Украйна, се придвижва напред“, каза Блинкен.

 

Източник: Christian Post

Photo: Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.