ПРИТЧИ, глава 4

0

ПАЗИ СЪРЦЕТО СИпродължение Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си,защото от него са изворите на живота.“ Пр.4:23 Според Библията, вътрешното духовно сърце на човека е онзи център вътре нас, в който се зараждат емоциите, копнежите и плановете на личността. Това сърце управлява волята на човека и насочва живота му било за добро или…

ПРИТЧИ, глава 4

ПРИТЧИ, глава 4

ПАЗИ СЪРЦЕТО СИ
продължение

Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си,
защото от него са изворите на живота.“ Пр.4:23

Според Библията, вътрешното духовно сърце на човека е онзи център вътре нас, в който се зараждат емоциите, копнежите и плановете на личността. Това сърце управлява волята на човека и насочва живота му било за добро или за зло.

Всеки от нас, къта в сърцето си онова, което смята за  съкровище!
Необходимо е да старателно да проверяваме онова което смятаме за ценно, да не би да се окаже, че съкровището което сме събирали, пет пари не струва и е смет пълна със зарази и смрад. За това много внимателно трябва да познаваме и да пазим сърцето си.

Духовното сърце може да боледува и да страда както физическото сърце – няма нищо друго толкова толкова болно и толкова измамно, колкото може да бъде човешкото сърце – „Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно. Кой може да го познае?“. (Ер.17:9)

Библията ни предупреждава да се пазим от двулично сърце (Пс.12:2), кораво сърце (Пр.28:14 ), горделиво сърце (Пр.21:4 ), нечестиво и невярващо сърце (Евреи 3:12 )…

Мъдреца Соломон ни дава много добър духовно-здравословен режим за предпазване на духовните ни сърца:

Махни от себе си лъжливи уста
и отдалечи от себе си коварен език.

Очите ти нека гледат право напред
и клепачите ти нека бъдат насочени право пред тебе.

Обмисляй внимателно пътеката за нозете си
и всичките ти пътища нека бъдат сигурни.

Не се отбивай ни надясно, ни наляво;
отклони ногата си от зло. Пр.4:24-27

Има много неща които не зависят от нас, които не можем да контролираме и за които не сме отговорни, но това не са нашите избори, какво ще слушаме, какво гледаме и какво отговорим на другите около нас. Ако контролираме очите си, ушите си и езикът си със сигурност ще предпазим и сърцето си!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.