Преследваната Църква в Индия, Иран и Виетнам

10

ИНДИЯ – Продължават атаките срещу християни в индийския щат Ориса
Индуски екстремисти продължават своите атаки срещу християнското етническо малцинство в индийския щат Ориса. По време на последния инцидент, около 60 члена на индуската националистическа група RSS нанасят побой на един християнин, който изпада в безсъзнание и увреждат тъпанчето на ухото на друг. Екстремистите нахлуват в молитвени събрания и нападат църкви, биейки присъстващите християни. Сред техните жертви има жени, някой от които бременни и деца. Страхувайки се от допълнителни атаки, най-малко четири семейства са напуснали селищата си и не са се върнали. Ориса е била сцена на чести атаки срещу християни и през 2008. От 8 декември 2010 насам, християните от провинция Малкангири са били атакувани 15 пъти. Една от най-лошите атаки е била по време на Рождество Христово, когато около 200 екстремисти нахлуват внезапно в църква в Кови Конда и нараняват сериозно няколко християни. Да се молим за всички християни в провинцията. Да се молим да останат твърди във вярата си и Бог да изцели наранените. Да се молим също техните гонители да познаят Христос.

ИРАН – Ново покръстени християни са задържани в масови арести
Наскоро обърнал се към Христос иранец е бил измежду повече от 20 християни арестувани през последните няколко месеца в Иран. Новоповярвалият Халил Ярали е бил арестуван на 15 януари, 2011 в Ахваз, Иран. Ахваз е разположен в югозападен Иран, на около 500 мили от Техеран. След като е бил повикан за разпит от службата за сигурност, в рамките на следващите три седмици Халил се е явявал няколко пъти в централното управление на разузнавателната служба в град Ахваз. Когато на 15 януари е бил повикан на разпит е задържан. След неговия арест, служител на службата за сигурност отива в дома на Халил и конфискува някой от неговите вещи. Халил е бил държан 28 дена в строг тъмничен затвор преди да бъде преместен в затвора Кароон. Той е бил подложен на интензивен разпит, но не е бил обвинен. Властите не са дали обяснение за неговия арест. Да се молим за Халил и неговото семейство. Да се молим също и за вярващите в Иран, които са били арестувани по време на масовите арести през декември и януари.

ВИЕТНАМ – Семействата на затворници страдат и чакат
Семействата на хвърлени в затвора християни във Виетнам са изправени пред редица сериозни изпитания, включително финансови затруднения и болести. Освен, че жените са оставени без съпрузи а децата без бащи, семействата рядко имат възможност да посетят своите затворени близки, и децата не могат да си позволят да посещават училище, понеже семейството няма доходи. Служител на Гласът на мъчениците във Виетнам наскоро е изпратил сведения за 51 семейства на християни хвърлени в затвора. Съпругата на един от затворените християни казва, „В затвора, съпругът ми няма достатъчно храна за ядене, но въпреки това трябва да работи много.” Друга съпруга на затворен казва, „Нашето семейство остава вярно на Бог, въпреки че понякога сме слаби.” Служителите които са посетили семействата на затворените са имали трудната и отговорна работа да насърчат близките им. Те са пътували до много селища за да се срещнат с близките им и да им осигурят посещение на затворените, много от които са на отдалечени места. „Благодарим ви за помощта,” е написал един роднина. „Бог да благослови изобилно вас и семействата ви.” Да се молим за освобождаването на затворените във Виетнам християни. Да се молим също и за семействата на затворените, техните материални нужди да бъдат снабдени и да бъдат насърчени чрез Святия Дух.

10 thoughts on “Преследваната Църква в Индия, Иран и Виетнам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.