Подпалена християнка в Уганда

0

Жена в източна Уганда е била хоспитализирана със сериозни изгаряния, след като съпругът й мюсюлманин открил, че тя е приела християнството и според я подпалил.

Хаджара Намвасе, 32-годишна майка на три деца в село Кенкебу, град Будака, все още е на болнично лечение, след като съпругът й, 42-годишният Муса Калеле, хвърлил бензин и запалена клечка по нея – разказва приятел/приятелка на жертвата пред „Morning Star News“.

След като приела Христос на 3 май, докато съпругът й беше на работа в Южен Судан, Намвасе редовно посещавала малка група в Будака с приятеля/приятелката, който/която я беше запознал/а с евангелието, както и с други християни. След срещата на групата на 17 октомври тя се прибрала у дома и открила, че съпругът й се е върнал от пътуването си до Южен Судан.

„Изплаших се, когато го видях, защото имах някои евангелски трактати и малък Нов завет, които не можах да скрия“, – казала Намуасе на своя/та приятел/ка, чиято самоличност се пази от съображения за сигурност.

След като видяла Библията и друга християнска литература, Калеле побеснял, напуснал стаята и се върнал с контейнер с бензин, – разказала тя.

След това се смята, че Калеле е завързал чаршафи около Намвасе, излял е бензин върху нея и я е запалил.

Дъщерята на Намвасе съобщила това на съседи, които я спасили и я откарали в регионална болница. Седмица по-късно тя е преместена в болница в Кампала за по-специализирано лечение.

Все още хоспитализирана в Кампала, Намвасе има изгаряния от трета степен по голяма част от тялото си, с увреждане на нервите и множество червени петна по кожата й, – казали местни християнски източници пред „Morning Star News“. Смята се, че съпругът й е избягал в Южен Судан.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

КИТАЙ:

Джия Шуеуей, дякон в „Църква на завета на ранния дъжд“ в китайската провинция Съчуан, беше жестоко бит от агент на националната сигурност, след като девет членове на църквата бяха отведени в полицейското районно управление на Чинянг на 28 октомври. Нападнат беше и проповедникът Динг Шуки.

Нападението срещу Джия приключило едва когато се намесили други полицаи.

На прикачената снимка можете да видите Динг Шуки и Джия Шуеуей (кредит: Източник на ChinaAid)

ИНДИЯ:

Щатът Манипур в североизточна Индия претърпя 80 дни прекъсвания на интернет и телефоните след масово насилие, избухнало поради етнически раздори между враждуващи племена. Мнозинството и по-заможното племенно население залага претенциите си за предимства, запазени някога за малцинството и като цяло за по-бедните племенни популации в щата.

Обеднялите племена не издържаха повече. Те започнаха да говорят и съперниците им отвърнаха на удара. Насилствено. През първите 15 дни повече от 150 души, предимно християни, бяха мъртви. Четиристотин църкви бяха унищожени от пожар. Най-малко 60 000 бяха принудени да напуснат селата си и остават разселени дори днес. Само за миг те останаха бездомни и ограбени от достойнството си.

Когато връзката беше възстановена 80 дни по-късно, бяха разкрити още повече ужаси. Светът научи чрез публикувано видео, че жените от племето християнски куки са били разкарвани голи из града, опипвани от публиката, групово изнасилвани от мъже и след това брутално убити. Беше твърде ужасно, за да се повярва.

ХВАЛА И МОЛИТВА:

* Молете се за пълно изцеление на Намвасе и че след освобождаване от болницата тя ще може да намери безопасно настаняване, тъй като никой от нейните роднини не е християнин. Помолете Бог да се грижи за нейните три малки деца, които са попаднали под грижите на баба си по бащина линия.

* Молете се за Божията милост за Калеле, съпругът на Намвасе – да стигне до покаяние и вяра.

* Благодарете на Бога, че верните християни от „Църква на завета на ранния дъжд“ остават отдадени на Господ, въпреки бруталността на Китайската комунистическа партия към тях. Молете се за изцеление на Джия и Динг.

* Молете се преследвачите на „Църква на завета на ранния дъжд“ да бъдат докоснати от свидетелството им. Нашият партньор, „ChinaAid“, съобщава: „Всичките девет арестувани християни споделиха трудното си преживяване в полицейския участък, но също и как са станали свидетели на Божията благодат“. Молете се събранието, което е преследвано от властите от 2018 г. насам, да да остане силно в Господ и да бъдат верни свидетели.

* Молим ви, молете се за ситуацията в Индия, за тези, които са избягали и за семействата на тези, които са загубили живота си. Бог да им донесе утеха и мир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.