Папата: Кой съм аз, че да съдя гейовете?

0

Хомосексуалната ориентация не е грях, смята Франциск

Папа Франциск продължава да учудва света със своите изказвания. Главата на Римо – католическата църква в пряк текст защити гейовете. На връщане от визитата си в Бразилия Берголио заяви пред репортери, че хората с хомосексуална ориентация не трябва да бъдат маргинализирани, а интегрирани в обществото.

Франциск потвърди позицията на Ватикана, че половият акт между двама мъже или две жени е грях, самата им сексуална ориентация обаче не била прегрешение, предава BBC. „Ако човек е гей и търси Бог, и има добри намерения, кой съм аз да го съдя“, заяви папата. Също така той подчерта, че иска жените да имат по-важна роля в църквата, но добави, че те не могат да бъдат свещеници.

Главата на Римо-католическата църква се завърна в Рим в понеделник след едноседмично посещение в Бразилия. Това е първото му посещение зад граница, след като зае светия престол. Визитата му съвпадна със световния фестивал на католическата младеж на плажа Copacabana. Позицията за гейовете, изразена от папата, беше определена като доста по-отстъпчива от тази на неговия предшественик Бенедикт XVI. Малко след избирането му някои анализатори предположиха, че Берголио ще смекчи донякъде позицията на Ватикана спрямо хората с различна сексуална ориентация. Тогава беше разпространена информация, че още като кардинал в Аржентина, той е предложил църквата да признае гражданския брак между еднополови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.