ПАКИСТАН: Непреклонен пастор, прострелян в Джаранвала

0
ПАКИСТАН: Непреклонен пастор, прострелян в Джаранвала

ПАКИСТАН: Непреклонен пастор, прострелян...

Пастор беше прострелян и ранен от твърдолинейни мюсюлмани по-рано този месец в Джаранвала, Пакистан, само две седмици след като църкви и християнски имоти в района бяха унищожени от тълпа ислямисти.

Брат Елеазар Сидху се прибирал у дома с помощник след посещения на членове на църквата на 3 септември, когато двама мъже го спрели.

„Един от нападателите извади пистолет и ме помоли да изрецитирам ислямската калима, [изповед на вярата]“, успя да сподели той след това в първиядоклад, подаден в полицейското управление Джаранвала. „Когато отказах и вместо това започнах да рецитирам Апостолския символ на вярата, мъжът откри огън, което доведе до рана от куршум в горната половина на гърдите ми [на рамото]. Нападателите избягаха след атаката.“

Споредд източници, инцидентът се случи седмица след като ислямистки лозунги бяха изписани по стените на сградата на неговата църква. Брат Сидху каза, че е получил заплахи, след като полицията му помогнала да премахне графитите.

Той каза: „Моето събрание вече беше уплашено след нападенията в различни общности в Джаранвала, но те се паникьосаха, когато стените на нашата църква бяха вандализирани на 28 август. Въпреки това, навременната намеса на полицията и разполагането на персонала внуши известно чувство за сигурност в селото.“

Операцията по изваждането на куршума от Сидху е беше успешна и въпреки че е загубил много кръв, той е извън опасност за живота си.

Тълпи, подстрекавани от твърдолинейната ислямистка партия „Tehreek-e-Labbaik Pakistan“, нападнаха църковни сгради и домове на християнски жители в Джаранвала на 16 август. Много църковни сгради бяха подпалени, а домове и бизнеси бяха опустошени в продължение на часове, докато полицията беше мълчалив наблюдател, предизвиквайки световно осъждане.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

На 10 септември терористи убиха двама християни в град в щата Тараба, Нигерия, раниха няколко други и отвлякоха шестима души.

„Шест християни бяха отвлечени от терористи в района на Майл Сикс в Джалинго“, – каза местният жител Еманюел Моузес в текстово съобщение за „Morning Star News“. „Тези терористи също убиха двама християни, Баланко Алекс и съпругата му, докато много други християни бяха ранени по време на нападението.“

В южната част на щата Кадуна миналия четвъртък фулански бойци изгориха жив ученик от семинарията при неуспешен опит за отвличане.

При нападение около 20:00 ч. срещу ректората на църквата „Св. Рафаел“ във Фадан Камантан, в южната част на Кадуна, терористите, които не успяха да влязат в дома на енорийския свещеник, когото искаха да отвлекат, вместо това го подпалиха, съобщават от новинарското издание „ACI Africa“, цитирайки интервю на Юлий Якубу Кунди с благотворителната организация „Помощ за църквата в нужда“.

Свещеникът, Емануел Около, и неговият помощник са успели да избягат, но огънят е убил ученика от семинарията Нааман Данлами, на 25 години.

МОЛИТВА И ХВАЛА:

* Прославете Бога, че брат Сидху не е по-сериозно ранен. Молим ви, молете се за пълното му възстановяване

* Молете се смелостта на Сидху да се противопостави на нападателите си да вдъхнови местните християни да останат силни във вярата си

* Молете се християните в Джаранвала да познаят Божия мир и защита след неотдавнашното насилие от страна на тълпата и отговорните за нападенията да бъдат изправени пред правосъдието

* Помолете Бог да утеши всички засегнати от убийството на Баланко Алекс, съпругата му и Нааман Данлами, както и от отвличанията. Молете се за изцеление на ранените и тези, които са били отвлечени, да бъдат освободени невредими

(Източник: доклад на Morning Star News)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.