Откази за регистрация на църкви

Откази за регистрация на църкви

Откази за регистрация на църкви покачва напрежението в Азербайджан

Източник: Release International, VOM Canada

Много църкви в Азербайджан са изправени пред допълнителни предизвикателства поради новите строги правителствени регулации, водещи до отказ на тяхната официална регистрация. Още по лошото е, че християните, които отказват да дават подкупи са подложени на трудно оцеляване в страна, където корупцията е пословична; борба, която допълнително се усложнява от дискриминацията при търсене на работа.

Законът, който претърпява промяна през 2009 г., изисква религиозните организации да се пререгистрират пред властите. (Според адвоката ‘Асад’, защитаващ човешките права, оттогава насам властите значително са увеличили глобите.) На практика, заявленията за регистрация, често са отказвани. Това означава, че църквите, които преди са имали регистрация, сега се считат за незаконни.

Пастор ‘Иззат’ изкарва 18 месеца в затвора поради подадена жалба срещу него от мюсюлмански водачи. Когато 30 полицаи и други представители на властта се появяват в къщата му, той е предупреден, че е незаконно да разпространява учението на Исус в Азербайджан, въпреки гарантираната от конституцията свобода на религиите. Друг църковен водач, пастор Хамид, описва полицейски обиск в неговата нерегистрирана църква: „Те конфискуваха всичката литература и всичките Библии …. Осъдиха ме на една година затвор. Много е трудно да бъдеш в затвор в Азербайджан.“

Независимо от нарастващия натиск към християните в бившата съветска република, църквата постоянно расте. Установено е, че през 1990 г. е имало около 40 евангелски християни азери по света, като само няколко от тях са живеели в страната. Днес, има приблизително 10,000 евангелисти в Азербайджан.

“Моля ви молете се за нас – молете се за свобода – за да могат вярващите да се събират заедно без да се страхуват от правителството, полицията, службите за сигурност или екстремистите”, моли един от посветените последователи на Исус. „Молете се християните да могат да бъдат наемани на работа, тъй като много от тях са безработни; молете се още и за тези, които представляват и защитават правата на вярващите в Азербайджан.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.