ОЕЦ с участие за ваксинациите

ОЕЦ с участие за ваксинациите

В Гранитната зала на Министерството на здравеопазването по инициатива на служебния министър Стойчо Кацаров се проведе първата среща на така наречения Обществен съвет. Той е създаден с цел да информира обществото за необходимостта и ползата от ваксинацията срещу ковид-19.
В срещата участваха и представители на различните вероизповедания. От страна на протестантската общност участва и п-р Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви в България.
По време на срещата, продължила 2 часа, Стойчо Кацаров обяви новите данни от последното проучване за здравния статус на българите. За последните 30 години продължителността на живота на нашите сънародници се е увеличила с 5 процента, но за съжаление, за последната година и половина, смъртността е нараснала с 1 процент.
Служебният здравен министър е заявил, че страната ни има нужда от хора с влияние, които да помогнат на здравните власти в сложната ситуация с пандемията. Той е поискал доверието на участниците в срещата, които е призовал да допринесат за излизането от опасното положение, „тъй като не сме застраховани от нова вълна, предвид случващото се в другите европейски страни.“
П-р Борджиев е изразил съжаление, че на срещата не присъстват представители на всички вероизповедания, като е изразил благодарността на евангелските църкви за възможността и предоставените зелени коридори за ваксинация на свещенослужителите около и преди Великден в Александровска болница.
На срещата е коментиран и проблемът с ширещите се конспиративни теории, свързани с ваксинацията. Отбелязан е и фактът, че има медицински лица, които вместо да допринасят за ваксинационния процес, на практика го спъват.
Министър Кацаров искрено е заявил, че единственото заплащане, което здравните власти предлагат за искания принос, е удовлетворението от спасените животи.
Общественият съвет ще продължи да се събира и занапред, като се стреми да се противопостави на конспирационните теории относно ваксините
Всички участници в първата среща на Обществения съвет са били единодушни в мненията и намеренията си с цел запазване живота и здравето на българите. Здравните власти са ангажирани да продължат да осигурява нужната информация.
Пастир Борджиев напомни, че евангелската общност в страната  навременно публикува своята позиция относно ваксините още през март и може да си я припомните тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.