Новини за църквите в Швейцария след последно проучване

0

Пандемията Covid-19 доведе до кризи в много евангелски църкви, но повечето търсеха решения, за да помогнат за помиряването на хората с противоположни възгледи, показва проучване, проведено в Швейцария.

 

Швейцарският евангелски алианс (…

Новини за църквите в Швейцария след последно проучване

Новини за църквите в Швейцария след последно проучване

Новини за църквите в Швейцария след последно проучване
Пандемията Covid-19 доведе до кризи в много евангелски църкви, но повечето търсеха решения, за да помогнат за помиряването на хората с противоположни възгледи, показва проучване, проведено в Швейцария.

 

Швейцарският евангелски алианс (SEA) e получил  отговори от 343 пастори и други християнски служители във втория кръг от проучване, което пита за положителните и отрицателните въздействия на пандемията Covid-19 върху християнските общности.

 

В отговорите, събрани през юли и август 2022 г., половината от анкетираните (49%) казват, че техните църкви са преживели „напрежение в общността по отношение на достоверността на различната информация за пандемията“, а други 44% са свидетели на вътрешно напрежение „поради различни интерпретации на кризата”.

 

Според интервюираните повечето от тези конфликти са се случили между членовете на църковните общности (42%), но е имало и напрежение между членовете на църквата и ръководството (22%), както и между лидерските екипи (12%) и църковните федерации или деноминации (8%).

 

Много от тези вътрешни напрежения са били причинени от изключителната ситуация, създадена от пандемията Covid-19 и реакцията на правителството (включително силните ограничения, които засегнаха живота на всички църковни общности).

 

Въпреки това докладът е установил, „че развитието през последните години не може да се отдаде само на пандемията. Напрежение вече е имало и преди, макар и по други въпроси, и кризата само е направила видимо или засилила това, което вече е съществувало“, казват от SEA.

 

Как реагират църквите на това напрежение? Посредством планирането на „служби за помирение“, по-силен акцент върху помирението в проповядването и църковни форуми, на които могат да се обсъждат конкретни горещи теми. Малцинство от църкви дори е потърсило професионална помощ извън църквата, за да помогне за разрешаването на привидно непримиримата вътрешна криза.

 

Положителните страни на пандемията

Мнозинството от 63% казват, че нови хора са открили своята църковна общност по време на пандемията.

 

Други 61% казват, че малките групи за изучаване на Библията или домашните групи са подсилени след 2020 г.

 

Мнозинството пастори вярват, че хората в тяхната църква са израснали в солидарност и единство и смятат, че пандемията е укрепила вярата на повечето църковни членове.

 

За разлика от това, само 3 от 10 са видели увеличение на евангелизаторските дейности или увеличаване на финансовите дарения.

 

60% казват, че посещаемостта на църквата е останала стабилна, 15% казват, че се е увеличила, докато 20% казват, че е намаляла.

 

Технологични промени

Преди пандемията само 5% от църквите предаваха неделните си служби онлайн. Сега 40% продължават да го правят, въпреки че ограниченията са изчезнали. Около 30% поеха по друг път и спряха да споделят богослужения онлайн, когато ситуацията се върна към нормалното.

 

Други нови начини за комуникация, споменати от анкетираните, включват: онлайн молитвени събрания, онлайн срещи за планиране, повече съдържание, публикувано онлайн безплатно (проповеди, писмени материали) и общо подобрение в комуникацията (включително бюлетини, използване на социални медии, църковни приложения, и т.н

 

Източник: Евангелски фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.