Новата година носи вълни от фулански атаки и отвличания в централна Нигерия

0
Новата година носи вълни от фулански атаки и отвличания в централна Нигерия

Новата година носи вълни от фулански атаки и отвличания в централна Нигерия

Новата година носи вълни от фулански атаки и отвличания в централна Нигерия

Тринадесет християни са умрели и още трима са тежко ранени след като фулански овчари-бойци внезапно атакували село в Плато, след като са живеели наблизо „мирно за дълго време“.

Около двадесет въоръжени бойци са атакували предимно християнското село Кулбен, в окръга Плато, късно на 8-ми януаристреляйки безразборно и принуждавайки селяните да се скрият в храстите.

Молете се за страдащите семейства на Кулбен и тези, които са били ранени.

Лидерът на християнско общество Куду Тетмут казва, че неговите хора са в шок – те никога не са имали спорове с овчарите и винаги мирно са живеели заедно.

Известно е, че християните са избягали от селото в страх от бъдещи нападения. В района е назначена полиция.

Това е само едно от няколко нападения, които бойците са направили този месец, главно върху християнски села. На юг, в съседния окръг Кудана, са убити поне 35 човека и 58 са били отвлечени считано от 6-ти януари.

* Помолете Бог да подкрепи съкрушените сърца в Плато и Кудана, да утеши тези, които са загубили любимите си и да изцели ранените. Молете се те да търсят Божията сила (Псалми 105:4).
* Молете се за безопасното завръщане на множеството отвлечени хора в Кудана тази година и по-рано. Тийнейджърката Леа Шарибу е държана заложник от Февруари 2018, защото отказва да отрече Христос.
Молете се нигерийското правителство да увеличи усилията си в спирането на насилието и да защити уязвимите общества като Кулбен.

      НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Възхвалете Бог за това, че брат Бакхром Кхолматов е бил освободен от затвора в Таджикистан.

Той е бил арестуван през април 2017 г. след нападение на църквата в Ходжент, Сугхд, на която е пасторМолете се пастора да продължи службата си в мир.

Молим ви да продължите молитвата си за нашите християнски семейства в Чънду, Китай. Последния месец, пастора Уонг Йи от „църквата на ранния дъжд“( Early Rain Covenant Church) е получил присъда за девет години затвор с обвинения за „подривна дейност“ и „нелегален бизнес“. Послеследното от които е свързано с принтирането и раздаването на християнски книги. Същото обвинение е повдигнато и срещу презвитера Йин Дефу, който е осъден на четири години затвор. Молете се за жената на пастора Уонг Джанг Ронг и техните деца, които са все още под домашен арест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.