Ниневия без джихадисти и християни

0

Изминаха няколко месеца, откакто иракските градове и селища в долината на Ниневия вече не са под контрола на милициите на самозваната Ислямска държава. Но техните жители, в по-голямата си част християни, не са се завърнали по домовете си.

По мнение на парламентариста Йонадам Кана, генерален секретар на Асирийската демократична организация, причините са разностранни. Една от тях е несигурността в бъдещия политико-институционен ред в региона, наистина все още оспорван между централното правителство в Багдат, което иска пълен политически контрол и правителството на автономната област Иракски Кюрдистан.

Също така се отбелязва трайното присъствие на територията на военни сили и въоръжени групировки с различна принадлежност. Става дума за групи, теоретично обединени в обща борба срещу самозваната Ислямска държава, но на практика разделени от силни противоречия, които правят положението нестабилно.

По време на скорошна среща с християнска делегация в Мосул, шейх Абдул Махди Карбалай, официален представител на аятолах Али Ал Систани, главен шиитски лидер в Ирак, е изразил пълна готовност за борба с всички опити за промяна на етническия и религиозен състав, характерен за региона преди пристигането на джихадистките милиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.