НИГЕРИЯ – Християни земеделци бяха избити

0

Молете се за нашите братя и сестри в щата Бенуе, централна Нигерия, където през последните седмици говедари от племето Фулани са убили стотици земеделци, повечето от които християни.

Тежко въоръжени говедари убиха близо 300 земеделци в периода 22-29 февруари в областта с местно самоуправление Агату в щата Бенуе, който е населен предимно с християни. Освен това, най-малко осем други бяха убити на 8 март в обл. Лого. Пет села бяха напълно разрушени, а домовете в тях разграбени. Властите казват, че говедарите са започнали да си тръгват доброволно, но според местните нападателите и техният добитък все още обитават селата в Агату. Близо 7000 души бяха разселени и потърсиха убежище в лагери. Водачите на говедарите казват, че това е отмъщение за хилядите крави, убити от местните селяни – въпреки че за това няма никакви доказателства. Проучвателен екип, включващ адвокат за правата на човека, подозира, че насилието е по религиозни подбуди, тъй като негова мишена са църквите, а джамиите са останали непокътнати.

* Молете се нашият любящ небесен Баща да превърже съкрушените и да изцели тези, които са ранени.

* Молете се семействата на убитите да получат справедливост.

* Молете се Бог да дава мъдрост на нигерийските власти в борбата им с екстремизма във всичките му форми – както с военната ислямистка група Боко Харам, така и с говедарите от Фулани. Молете се да се сложи край на кръвопролитието сред този размирен народ.

Новини: Молете се за нашата сестра от Пакистан, Ася Биби, която все още я грози смъртна присъда заради обвинение в „ богохулство”. Опасенията за нейната безопасност растат след екзекуцията на Мумтаз Кадри – мъжът, който уби един от най-добрите й адвокати, губернаторът на Пунджаб Салман Тасир (съобщение от 19.10). На погребението му миналия месец имаше близо 150 000 опечалени, мнозина от които призоваваха Ася да бъде екзекутирана. Охраната около килията й е била увеличена след сведенията, че ислямистки групи се уговарят да я убият в затвора, за да отмъстят за обесването на Кадри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.