Неемия -15

0

Четиво с продължение…УПРАВЛЕНИЕТО НА ЦЪРКВАТА КАКВА Е СЛУЖБАТА НА ЕПИСКОПА? „А епископът трябва да бъде непорочен, на една жена мъж, самообладан, разбран, порядъчен, гостолюбив, способен да поучава, не навикнал на пиянски разправии, не побойник, а кротък, не кавгаджия, не сребролюбец; който управлява добре своя собствен дом, и държи чадата си в послушание с пълна сериозност;…

Неемия -15

Неемия -15

Четиво с продължение…
УПРАВЛЕНИЕТО НА ЦЪРКВАТА

КАКВА Е СЛУЖБАТА НА ЕПИСКОПА?

А епископът трябва да бъде непорочен, на една жена мъж, самообладан, разбран, порядъчен, гостолюбив, способен да поучава, не навикнал на пиянски разправии, не побойник, а кротък, не кавгаджия, не сребролюбец; който управлява добре своя собствен дом, и държи чадата си в послушание с пълна сериозност; (защото, ако човек не знае да управлява своя собствен дом, как ще се грижи за Божията църква?) да не е нов във вярата, за да не се възгордее и падне под същото осъждане с дявола. При това, той трябва да се ползва с добри отзиви и от външните, за да не падне в укор и в примката на дявола.1Тим.3:2-13

В Новия завет, за епископите откриваме три позиции на управление в Църквата, които се различават по вида и спецификата на служение. Това са позициите на:

Презвитер – (Presbyturos)
Думата презвитер означава “старши” и се използва в смисъл противоположен на “новопокръстен”.
Онези в църквата, които са пораснали във вяра, поведение и богоугоден живот и характер, според цитирания текст, ако управляват добре домът си, откликнат на повика на Святия Дух за служение към другите и са припознати от църквата, може да бъдат ръкоположени за презвитери.
В една църква, според нуждите може да има повече от един презвитер.

Пастор – (Poimen)
Думата отразява дейността на пастора, която означава “пастир”, “хранител” или „грижовник“, който е призван конкретно да се грижи, насърчава, пази и води членовете на местната църквата. Понякога в църквите според приетите обръщения и ред има повече ръкоположени за пастори. Например, може да има „младежки пастор“, „пастор на хвалението“, „пастор на неделното училище“ и пр., но между всички ръкоположени за пастори в една църква, може да има само един главен или водещ пастор.

Епископ – (Epuscopos)
Думата епископ означава „надзирател“.
Това е библейското название за позицията и службата на епископа. Неговото призвание, служение и ангажимент надхвърля рамките на местната църква и е насочена към управлението на група от църкви. Грижата на епископите към вярващите от тези църкви, се изразява в обучението, насърчението и помощта на водачите на местните църкви, като ги насърчават за обединено служение с другите.

Не всички вярващи в Христос израстват в служение, подкрепа и насърчение за вярващите в църквата, но тези които го направят и чувстват призвание от Бог, могат да служат заедно с вече ръкоположените и бъдат разпознати от църквата, че са призвани от Бог за служение, може и трябва да бъдат въведени в служение.

Не всички презвитери ръкоположени в църква ще израстат до ниво, на което грижата им към новоповярвалите в църквата ще се превърне в пасторска грижа. Нито всички презвитери ще имат видение за това как да водят и синхронизират различните служения и служители в църквата. До това посвещение и видение достигат единици за една и съща църква, при това в различно време. Това не означава, че няма да има самозвани или избързали да заемат позицията „пастор“. За съжаление, всеки, който приеме титлата и позицията, за която не е дораснал и не е призван, ще претърпи разочарование и ще разочарова мнозина. Но онези, които бъдат въведени в служението на пастор, когато са призвани в това служение и възрастени от Святия Дух, и останат посветени на Бог и на Църквата, ще пожънат богата жетва за Божието царство!

Не всички пастори в грижата си за местната църква, дори и да са много посветени, ще пораснат до служението на епископа. За много любовта към местната църква, към която са призвани, ще остане водеща в служението им, до края на живота им. Това не намалява или ограничава служението им, нито онези които са призвани само в служението на презвитери губят нещо! Никой не може да вземе върху себе си нещо, за което няма сили.

Призванието за което и да е служение носи отговорности, тежести и риск, които не е по силите на непризваните. Съвета ми към всички е да приемат призванието и служението, което Бог им е възложил без страх и фалшиво неудобство, и да не ламтят за кръст и служения, който не са им по силите.

СЛУЖБАТА НА ДЯКОНИТЕ

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.