Нов драконовски закон срещу християните в Китай

0

На 1 март Китайската комунистическа партия (ККП) въведе драконовски нов закон за ограничаване на всяка религиозна дейност онлайн.

 

Всяко позоваване на религията в мрежата вече е напълно незаконно в Китай, включително споделянето на съд…

Нов драконовски закон срещу християните в Китай

Нов драконовски закон срещу християните в Китай

Нов драконовски закон срещу християните в Китай
На 1 март Китайската комунистическа партия (ККП) въведе драконовски нов закон за ограничаване на всяка религиозна дейност онлайн.

 

Всяко позоваване на религията в мрежата вече е напълно незаконно в Китай, включително споделянето на съдържание онлайн – което означава, че нерегистрираното богослужение или сбирка на домашнатацърква вече няма да е възможно онлайн.

 

Особено трагично е, че толкова много от тези църкви се срещаха чрез интернет след пандемията Covid-19. Сега, ако бъдат разкрити, че се срещат онлайн, те ще бъдат обвинени в разпространение на вредна пропаганда.

 

Новият закон означава, че за да разработват или споделят религиозно съдържание, християните и църквите ще се нуждаят от „Лиценз за религиозна информационна услуга в Интернет“. Уловката е, че такива лицензи ще се предоставят само на „законно установени“ или контролирани от правителството църкви.

 

Тъй като Църквата вече е подложена на екстремни нива на преследване в Китай, тези нови закони са предназначени да повлияят на три ключови аспекта на християнския живот и ученичество: да предотвратят достъпа до библейски ресурси, да фрагментират общността на вярващите и значително да намалят възможностите за евангелизиране.

 

За признатия атеист Си Дзинпин, президент на Китайската народна република, нарастването на християнството през последните десетилетия представлява екзистенциална заплаха за китайското комунистическо управление. В отговор на тази заплаха той въвежда стратегия както за потискане, така и за опити да контролира християнството.

 

Църквите се затварят или дори събарят, кръстовете се свалят от сградите, християните се вкарват в затвора без съд. На младите хора е забранено да влизат в църквите. Библиите са забранени и са конфискувани. В някои части на Китай част от Библията е пренаписана, за да отразява „социалистическите принципи“ – в един шокиращ пример Библията е пренаписана и според нея Исус всъщност участва в убиването с камъни на жената, открита в прелюбодеяние! (Йоан 8 глава).

 

Наред с тези по-традиционни форми на преследване, ККП бързо развива нови форми на дигитално преследване, като изискването всички църкви да инсталират видеонаблюдение с разпознаване на лица. Все по-дейна е китайската „система за социални кредити“, която награждава или наказва гражданите за тяхното подчинение на държавата. Тази обширна система за контрол включва набор от технологии, използвани за наблюдение, цензура и дезинформация.

 

Open Doors е дълбоко загрижена за това ново ограничаване на правата на човека и организира академична конференция за дигиталното преследване в Лондон по-късно този месец, за да проучи и подчертае шокиращата истина за това, което се разгръща в Китай.

 

Източник: Open Doors

Photo credit: Providence Magazine

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.