Нараства гонението на християни в Куба

0

Според скорошни данни на така наречената бяла книга за Комисията за международна религиозна свобода на САЩ атаките срещу религиозната свобода ескалират и в Куба. Според доклада „на практика всички независими религиозни лидери казват, че са акт…

Нараства гонението на християни в Куба

Нараства гонението на християни в Куба

Нараства гонението на християни в Куба
Според скорошни данни на така наречената бяла книга за Комисията за международна религиозна свобода на САЩ атаките срещу религиозната свобода ескалират и в Куба. Според доклада „на практика всички независими религиозни лидери казват, че са активно репресирани“.

 

Много от тях са изправени пред смъртни заплахи, насилие, задържания, телефонни обаждания с тормоз, многократни призовавания да се явят пред властите и актове на отказ. Религиозните организации са обект на високи ставки и тарифи за комунални услуги, които „задушават“ техните операции. Лидерите на вярата и техните семейства са дискриминирани по отношение на достъпа до образование и работа; полицията прекъсва богослуженията; Стоките и услугите на християните се конфискуват произволно. Докладът документира множество конкретни и сърцераздирателни примери на преследване на кубински християни.

 

И все пак мога да свидетелствам след десет пътувания до острова през годините, че кубинските християни, които познавам, са най-жизнените, позитивни и радостни вярващи, които някога съм срещал.

 

Техните служби за поклонение са пламенни на ниво, което се усеща като предвкусване на рая (Откровение 7). Техните лидери са едни от най-блестящите и отдадени вярващи, които някога съм срещал. Тяхната смелост в лицето на ескалиращото преследване и ежедневните предизвикателства е дълбоко смиряваща и вдъхновяваща.

 

Когато пътувах до Куба за първи път преди повече от двадесет години, ми казаха, че ще преподавам на национална група пастори по време на интензивно теологично уединение. И всъщност изнесох поредица от лекции и водех множество дискусии. Скоро обаче научих, че по Божието провидение бях в Куба много по-малко, за да ги уча, отколкото за да могат те да учат мен. Уроците, които научих от тях през годините за истинската и смела вяра, дълбоко се трансформираха.

 

Източник: Christian Headlnes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.