ЛИБИЯ – Християни от Египет отвлечени от „екстремисти“

5
Ислямистки екстремисти са заподозрени в отвличането на 13 египетски християни в Либия. Това e третото подред нападение над египетски християни в рамките на две седмици. В ранните часове на съботния ден въоръжени мъже нападнаха жилищен комплекс в крайбрежния град Сирт и отвлякоха 13 души, които са били предварително избрани заради тяхната християнска вяра. Всички отвлечени са тясно свързани помежду си и са от Миня, Горен Египет. Според сведенията те са дошли в Либия, за да работят в областта на строителството.
Преди това, на 30.12, седмина християни бяха отвлечени, докато се опитваха да се върнат в Египет по крайбрежният път, който минава през Сирт. А на 23.12 един коптски лекар и жена му бяха убити в дома си в града; тяхната 14-годишна дъщеря беше отвлечена и по-късно също убита. Четирима християни от Египет, отвлечени през август, все още не са открити.
В Либия беззаконието все повече се увеличава, тъй като съперничещите си милиции се съревновават за власт. Сирт е известен като укрепление на ислямските милиции.
* Молете се за безопасното връщане на всички египетски християни, отвлечени през последните месеци. Помолете Бог да ги закриля и да укрепи вярата на християните в Либия.
* Молете се за мир в Либия. Молете се както политиците, така и гражданите да вземат решението да изградят страна, в която законите се спазват и се отстоява религиозната търпимост.
НОВИНИ:
В събота иранският християнин Амин Каки беше освободен условно от затвора в Ахваз. Пастор Амин беше задържан от март 2014 г. насам, след като бе арестуван по време на пикник в Шуш (съобщение от 20.03.14). Неговите сътрудници Хосейн Барунзадех и Раман Баман, бяха освободени под гаранция през декември.
* Благодарете на Бог, че се грижи за Своите Си. Молете се обвиненията срещу тримата да бъдат оттеглени. Освен това се молете и за освобождението на всички затворници заради вярата в Иран, включително единадесетте задържани около Рождество, които все още са в ареста (съобщение от 05.01).

5 thoughts on “ЛИБИЯ – Християни от Египет отвлечени от „екстремисти“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.