ЛИБИЯ – Християни от Египет отвлечени от „екстремисти“

Ислямистки екстремисти са заподозрени в отвличането на 13 египетски християни в Либия. Това e третото подред нападение над египетски християни в рамките на две седмици. В ранните часове на съботния ден въоръжени мъже нападнаха жилищен комплекс в крайбрежния град Сирт и отвлякоха 13 души, които са били предварително избрани заради тяхната християнска вяра. Всички отвлечени са тясно свързани помежду си и са от Миня, Горен Египет. Според сведенията те са дошли в Либия, за да работят в областта на строителството.
Преди това, на 30.12, седмина християни бяха отвлечени, докато се опитваха да се върнат в Египет по крайбрежният път, който минава през Сирт. А на 23.12 един коптски лекар и жена му бяха убити в дома си в града; тяхната 14-годишна дъщеря беше отвлечена и по-късно също убита. Четирима християни от Египет, отвлечени през август, все още не са открити.
В Либия беззаконието все повече се увеличава, тъй като съперничещите си милиции се съревновават за власт. Сирт е известен като укрепление на ислямските милиции.
* Молете се за безопасното връщане на всички египетски християни, отвлечени през последните месеци. Помолете Бог да ги закриля и да укрепи вярата на християните в Либия.
* Молете се за мир в Либия. Молете се както политиците, така и гражданите да вземат решението да изградят страна, в която законите се спазват и се отстоява религиозната търпимост.
НОВИНИ:
В събота иранският християнин Амин Каки беше освободен условно от затвора в Ахваз. Пастор Амин беше задържан от март 2014 г. насам, след като бе арестуван по време на пикник в Шуш (съобщение от 20.03.14). Неговите сътрудници Хосейн Барунзадех и Раман Баман, бяха освободени под гаранция през декември.
* Благодарете на Бог, че се грижи за Своите Си. Молете се обвиненията срещу тримата да бъдат оттеглени. Освен това се молете и за освобождението на всички затворници заради вярата в Иран, включително единадесетте задържани около Рождество, които все още са в ареста (съобщение от 05.01).

5 thoughts on “ЛИБИЯ – Християни от Египет отвлечени от „екстремисти“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.