Книгата на пророк Осия, глава 1

0

 „Господнето слово, което дойде към Осия, син на Беери, в дните на Юдовите царе Озия, Йотам, Ахаз и Езекия, и в дните на Израилевия цар Еровоам, син на Йоас. Когато Господ започна да говори чрез Осия, Той каза на Осия: Иди, вземи си блудна жена и добий чада от блудство; защото земята извърши твърде много…

Книгата на пророк Осия, глава 1

Книгата на пророк Осия, глава 1

 „Господнето слово, което дойде към Осия, син на Беери, в дните на Юдовите царе Озия, Йотам, Ахаз и Езекия, и в дните на Израилевия цар Еровоам, син на Йоас. Когато Господ започна да говори чрез Осия, Той каза на Осия: Иди, вземи си блудна жена и добий чада от блудство; защото земята извърши твърде много блудства, като се отклони от Господа.“ Осия 1:1,2

С известна предпазливост започвам четенето и изучаването на „Книгата на пророк Осия“.
Според мен, след „Плачът на  Еремия“, това е най-тъжната книга в Библията.

Както подсказва заглавието ѝ, написана е от пророк Осия, който е живял в Северното Израелско царство. Царството в което царете са заграбвали са властта с безпощадни заговори, живели са в грях и упорство спрямо Бог, управлявали са с брутално насилие, въвличали са народа в безнравственост, пороци и езически обреди и са загубвали живота си в брутални заговори.

Това е било царство на болнична охота за просперитет и необуздана порочност, точно толкова, колкото е в обществото в което живеем!

Името на Осия означава „спасение“ и може да бъде съкратена форма, която съдържа Божието име и означава „Бог е спасение“ или „Боже спаси“ .
Осия е син е на Беери, чието име означава „моя извор“ или „кладенец“.
Ето и преносното значение на имената. Пророк Осия е предобраз на Синът Божи, Исус Христос, Чието име означава „Спасител“, а Небесния Му Отец е източника на всяко благословение и добро.

„всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение или сянка на промяна.“ Яков 1:17

Според изследователите, служението на пророк Осия е продължило повече от шестдесет години, а от това личи колко голямо посвещение, постоянство, търпение и несъкрушима смелост е имал пророка. Живота и пророчествата на Осия представляват последното благодатно усилие на Бог да върне във общението и присъствието си народа, с който е сключил завет. 

Ако живота на Осия е бил спокоен, тих и обичаен израилтяните не биха му обърнали внимание. Нужно е бил шокиращ сигнал за събуждане, за да насочи вниманието на тази своенравна и коравовратна нация към Бог е да ги доведе до покаяние. И Бог дал този шокираш сигнал като е заповядал посветения пророк Осия да вземе за жена проститутката Гомер.

Какъв скандал само! Животът на Божия пророк е паднал толкова ниско, че и поквареното поколение на Израел е било шокирано…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.