Книга на пророк Осия 8

0

Четиво с продължение… ПО-ТЕЖКО И ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ОТ ФИЗИЧЕСКОТО БЛУДСТВО Е ДУХОВНОТО! Бог, не на едно място в Словото Си, определя взаимоотношенията си с Божия народ (Израел и Църквата) като съкровени, силни и дълбоко лични. За да може напълно да бъде осъзната силата и отговорността на тези взаимоотношения, Бог алегорично оприличава на взаимоотношенията си с Израел,…

Книга на пророк Осия 8

Книга на пророк Осия 8

Четиво с продължение…

ПО-ТЕЖКО И ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ОТ ФИЗИЧЕСКОТО БЛУДСТВО Е ДУХОВНОТО!

Бог, не на едно място в Словото Си, определя взаимоотношенията си с Божия народ (Израел и Църквата) като съкровени, силни и дълбоко лични. За да може напълно да бъде осъзната силата и отговорността на тези взаимоотношения, Бог алегорично оприличава на взаимоотношенията си с Израел, като тези между съпруг и съпруга (виж Езекиил 16, Еремия 2, Осия). В Новия Завет, ние които сме част от църквата, сме оприличени на невяста Христова. И така както един младоженец гледа на бъдещата си невяста или един съпруг на съпругата си, така и Бог гледа на онези, които са сключили завет с Него. Божията любовта е безкрайна, но и ревността Му е неизмерима, когато човеците заменят поклонението към Твореца с поклонение към злите духовни сили, материални изработени или изрисувани образи, истукани идоли. Библията нарича такова поведение блудство!

Бог е поискал от пророк Осия, съпружеския му живот да стане притча и алегория за нас. Каква ли отдаденост на Бог е имал Осия, за да си вземе блудна жена? Каква ли обида и болка е изпитвал пророка, когато тя му е родила деца от блудството си и каква изумителна любов е имал, за да я откупи от насилниците ѝ, да ѝ предложи свобода и да я възстанови като негова съпруга?

Точно такава и още повече е обидата и огорчението на Отца, Синът и на Святия Божи Дух, когато ние изневеряваме на завета си с Него. И несравнимо по-голяма е изумителната Му благодат, любов и вярност, когато ни приема и ни възстановява след всеки грях и изневяра спрямо Него.

Физическата изневяра, блудство и прелюбодейство на първо място води до оскверняване на Божия храм в човешкото тяло и го превръща в свърталище на пороци и езическо капище обитавано от зли бесове и духове.

ДУХОВНА ИЗНЕВЯРА И БЛУДСТВО Е ВСЯКО ЕЗИЧЕСКО ПОКЛОНЕНИЕ!
Изневяра към Бог е когато материята и творението са боготворени!
Изневяра към Бог е боготворенето на човеци, предмети и идоли.
Изневяра към Бог е създаването на умствен или материален образ на Бог.
Изневяра към Бог е пренасянето са жертви в езически храмове и оброчища.
Изневяра към Бог е да празнуването на езически празници и участието в езически обреди, церемонии, традиции, танци и песнопения.
Изневяра към Бог е киченето с езически символи и почитането на езически ритуални предмети.
Изневяра към Бог е допитването до врачки, гледачки, запитвачи на зли духове и екстрасенси.
Изневяра към Бог е гадаенето с карти, руни, животински вътрешности, махала, боб или кристални кълба,
Изневяра към Бог е правенето на магии, взимането на амулети и леенето на куршуми.
Изневяра към Бог е изповядването на езически философии, ценности и религиозни знания.
Изневяра към Бог е да превръщането на Божиите дарове и благословения в идоли.
Изневяра към Бог е да човек да боготвори здравето, благополучието, дарбите и талантите си.

Изневярата към Бог идва с гордостта в човешкото сърце и онази арогантност, самонадеяност, която внася позор и срам за творението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.