КИТАЙ – Презвитер, арестуван заради молитвени нужди в социалните мрежи, бе освободен

0

Благодарете на Бог за освобождението на нашия брат от Китай Ян Ксяоджи, презвитер, излежаващ петмесечна присъда, защото е разпространявал молитвени нужди в социалните мрежи.

Ян, който е презвитер на църква в гр. Уенжу, бе арестуван миналия август, след като използва социални мрежи, за да препраща молитвени нужди на църквите в провинция Жеджянг, които са мишена на кампанията за премахване на кръстове. Миналия септември първоначалната му присъда от осем дни беше „удължена неограничено” (съобщение от 15.09) по обвинения за „събиране на тълпа с цел смущаване на обществения ред”. Друг църковен водач, Чен Чаохуа, който беше задържан на следващия ден след Ян, бе освободен през декември.

Още осем християни от пров. Жеджянг остават в ареста. Седем от тях са църковни водачи и техни съпруги, сред тях е и известният презвитер Гу „Джоузеф” Юезе (съобщение от 19.02). Осмият е християнинът адвокат Жанг Кай (съобщение от 11.12), който от юли насам е държан в нерегистриран затвор. Междувременно на 2 февруари едно християнско събрание в Уенжу получи предупреждение, че кръстът им ще бъде премахнат, а токът и водата им вече са спрени.

* Благодарете на Бог за освобождението на презвитер Ян. Молете се той и църквата му да продължат да бъдат мощно свидетелство.

* Молете се Бог да укрепи и благослови вярващите, които все още са зад решетките в Жеджянг, и за това те скоро да бъдат освободени.

* Молете се кампанията на властите в Жеджянг за премахване на кръстове да насърчи местните църкви и те още по-смело да разгласяват благовестието.

Новини: Благодарим ви за молитвите за християните в Бурса (северозападна Турция), където властите бяха наредили последните останали християни до петък да напуснат сградата си (съобщение от 23.02). С радост ви съобщаваме, че властите на града са отменили тази наредба. Протестанти, православни и други християнки общности споделят историческата „френска църква”, датираща от 80-те години на 19-ти век; тя е единственото място в Бурса, където християните могат да провеждат събиранията си законно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.