КЕНИЯ – Наши братя и сестри отново са нападани

5

Ислямистките екстремисти ал-Шабааб са признали, че в ранните часове на миналия четвъртък са убили шестима християни при нападение с граната и огнестрелно оръжие в град на северната граница. Молете се за вярващите в Мандера на границата със Сомалия, където екстремистите продължават своята акция, целяща да изгони християните от областта. Един от оцелелите разказва, че много животи са били спасени заради бързата реакция на полицаите-запасняци, разположени край жилищния блок, който е мишена на ал-Шабааб.

Това е последното от редица нападения над християните в обл. Мандера. През декември 2014 г. Ал-Шабааб уби 38 немюсюлмани в каменоломна в Кормей, на девет мили от Мандера. Почти всички убити бяха християни. Десет дни по-рано най-малко 19 християни бяха свалени от автобус, похитен край Мандера, и застреляни.

Би Би Си съобщава, че мюсюлманите в североизточната част на Кения все повече гледат на ал-Шабааб като на заплаха за своите собствени интереси, и се стремят да подобрят отношенията си с местните християни. Мнозина от тези християни са квалифицирани работници, които са се преместили в тази най-бедна кенийска област, за да работят в училищата и болниците.

  • Молете Бог да превърже съкрушените в Мандера и да закриля Своя народ там.
  • Благодарете на Бог за съвместните усилия в североизточна Кения да се овладее екстремистката заплаха.
  • Молете се за мъдрост за кенийското правителство, армия и полиция в борбата им с екстремизма.

Новини: На християните от Иран Мохамед Рогангир и Масуд Резай им бе попречено да бъдат освободени предсрочно за добро поведение. Те бяха арестувани на молитвено събрание в Шираз през 2012 г. и осъдени съответно на шест и пет години затвор за „дейност срещу националната сигурност“. Наскоро те апелираха за предсрочно освобождаване, но изглежда молбата им е била спряна от иранското разузнаване. Отново в Иран, трима членове на домашна църква – Ясер Мосибзадех, Сахеб Фадей и Мохамед Реза Омиди (известен под името Юхан) – бяха осъдени на по 80 удара с камшик, защото са пили вино на Господна вечеря. Пиенето на алкохол не е незаконно за християните, но е забранено за мюсюлманите. В миналото тримата християни са били мюсюлмани,които в последствие са повярвали, но иранските власти отказват да признаят правото на мюсюлманите да сменят вярата си. Тримата християни от Ращ планират да обжалват, но освен това те и техният презвитер, Юсеф Надархани, предстои да се явят в съда на15 октомври (събота) по обвинения в „дейност срещу националната сигурност“.

5 thoughts on “КЕНИЯ – Наши братя и сестри отново са нападани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.