ИНДИЯ – Християнски семейства бяха бити и вярващ претърпя изгаряне с цел „пречистване“

1

Молете се за нашите братя и сестри в индийския централен щат Чхатисгарх, които са изправени пред сериозна опозиция от страна на индуските екстремисти.

В едно село 28 християни, сред които и деца, бяха бити и изгонени от домовете си два пъти за два дни. Местните индуси в село Католи бяха извикали четирите семейства на публична среща и поискаха от тях да се отрекат от вярата си, но те отказаха. По време на първото нападение шестима вярващи бяха тежко ранени и се нуждаеха от медицинско лечение. Те се върнаха в Католи на следващия ден, където отново бяха бити и прогонени. Индусите оправдаха нападението, като казаха, че техните „богове се ядосали“, че съседите им са станали християни, и затова не отговаряли на молитвите им.

На 3 май четирите семейства се върнаха с известно безпокойство, след като полицията повдигна обвинение срещу нападателите им и местните индуси се съгласиха да не провеждат повече нападения. Междувременно на около 80 км от там, в село Сукма, индуски екстремисти подложиха двама християни на двучасов ритуал на „пречистване“: единият от тях, известен просто като Джайсинг, беше горен с нажежени монети. Когато мъжете отказаха да се отрекат от Христос, те бяха глобени.

  • Молете Бог да закриля и укрепи християните в селата Католи и Сукма. Молете се те да познаят Неговото присъствие и Неговия мир.
  • Молете се за християните в щата Чхатисгарх: само в периода от януари до април е съобщено за 49 случая на организирани нападения над християни.
  • Молете се индийските власти по-активно да отстояват правата на вероизповедание на всички граждани.

Новини: Молете се за нашия брат от Судан, презвитер Коуа Шамаал. Съвсем наскоро той отново беше арестуван в Хартум – за втори път през последните шест месеца. Той бе задържан за три дни през декември (съобщение от 04.01) и във вторник отново бе арестуван. Според сведенията делото му ще бъде свързано с това на двама други презвитери, Хасан Абдурахим Таур иАбдулмонем Иса Абдумаула, които се очаква да се изправят пред сериозни обвинения, сред които и шпионаж. Смята се, че арестът на презвитер Коуа има връзка с факта, че се е противопоставял на разрушаването на сградите на една църква.

1 thought on “ИНДИЯ – Християнски семейства бяха бити и вярващ претърпя изгаряне с цел „пречистване“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.