Израел предупреждава за ядрена заплаха от страна на Иран

0

Докладите на експерти показват, че Техеран ще може да придобие необходимия уран, нужен за изграждането на ядрена бомба за по-малко от месец. Като се има предвид скоростта, с която ислямска република Иран се движи в областта на ядреното въоръжаване, …

Израел предупреждава за ядрена заплаха от страна на Иран
Докладите на експерти показват, че Техеран ще може да придобие необходимия уран, нужен за изграждането на ядрена бомба за по-малко от месец. Като се има предвид скоростта, с която ислямска република Иран се движи в областта на ядреното въоръжаване, те могат да създадат множество бомби в рамките на следващите 12 месеца.

 

След официалното оттегляне на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие от 2015 г. (JCPOA) през 2018 г. от администрацията на Тръмп – което се случи, след като Белият дом цитира множество нарушения, допуснати от Техеран през целия период на сделката – иранците почти веднага започнаха публично да нарушават споразумението за спазване на ограниченията. Тези нарушения до голяма степен са съсредоточени около урана и скоростта, с която те трябва да го обогатят, произвеждат и използват.

 

Освен това Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) – наблюдател на ядрената система на ООН – наскоро цитира редица опасения, по време на ядрените преговори във Виена по-рано тази година. МААЕ представи редица неразкрити ядрени обекти в цял Иран, на които Техеран не отговори.

 

Въпреки няколко неуспехи в ядрената си програма, експертите сега смятат, че Ислямската република е на път да получи ядрено оръжие за приблизително един месец. В доклад, публикуван тази седмица, който се основава на изследване, направено от МААЕ, се посочва: „Като цяло, последният доклад на МААЕ показва бързо напредващите ядрени дейности на Иран и стъпките за ограничаване на наблюдението на МААЕ

 

Инспекторите имат все по-малко възможности да следят за отклоняване на активите на Иран към недекларирани ядрени съоръжения. Съответно МААЕ алармира международната общност."

 

Според експерти в Израел, ако Иран продължи с настоящите си темпове, той може да разполага с до три ядрени оръжия през следващите пет месеца.

 

Наскоро Техеран спря всички ядрени дискусии, докато новото правителство се стреми да установи контрол в страната.

 

Източник: Behold Israel

Photo: JNS.ORG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.