Израел и новата ядрена програма в Иран

0

В брифинг, на който е присъствал репортер на CBN News, израелски служител по сигурността е казал пред журналисти, че иранците днес "са по-близо до създаването материали за ядрени оръжия, отколкото някога са били в миналото".

 

Израел и новата ядрена програма в Иран

Израел и новата ядрена програма в Иран

Израел и новата ядрена програма в Иран
В брифинг, на който е присъствал репортер на CBN News, израелски служител по сигурността е казал пред журналисти, че иранците днес "са по-близо до създаването материали за ядрени оръжия, отколкото някога са били в миналото".

 

"В светлината на напредъка на Иран в ядрената им програма, ние се подготвяме за всички варианти и сценарии, включително военни възможности", каза официалният представител.

 

Длъжностното лице също предупреди, че Иран се опитва да прекрои Близкия изток чрез „подривна дейност, финансиране на тероризма и износ на оръжие“, тъй като се установява в нестабилни страни в региона.

 

В отговор на развитието на събитията Израел изложи различни варианти, включително да накара своята армия да създаде щаб, който да се занимава директно с Иран.

 

Израел планира да изгради контрасила срещу Иран, като получи подкрепа от съседните арабски страни чрез Авраамовите споразумения и близките си отношения с Египет, Йордания, Гърция и Кипър.

 

"Историческата промяна в отношенията с арабските страни ще включва и компоненти за сигурност", обясни служителят по сигурността. "Сътрудничеството в областта на сигурността се подобри и засили през последните месеци. Това е възможност за всяка страна, която иска да участва в региона, да се справи с общата заплаха."

 

Терористичната групировка „Хизбула“ също притеснява Израел, тъй като разширява влиянието си върху уязвимия Ливан, който в момента е изправен пред политическа и икономическа криза.

 

"Източникът на нестабилност в Ливан е терористичната организация "Хизбула", която експлоатира държавните ресурси за иранските интереси", каза служителят по сигурността. "От жизненоважно значение е да се засили международният натиск за насърчаване на политическите и икономическите реформи, като условие за инфраструктурна и икономическа помощ с цел стабилизиране на страната."

 

Заедно с Иран, Хизбула "продължават да се установяват в Сирия и да заплашват Израел", добави служителят. "Израел ще продължи кампанията си в тази сива зона и тя ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да защити гражданите на Израел."

 

Ако избухне конфликт, Ури Гордин, началник на командването на вътрешния фронт на армията, заяви пред АФП, че Израел може да изстрелва около 2000 ракети на ден срещу Хизбула.

 

Междувременно Израел би предпочел да се справи със ситуацията с Иран чрез дипломатически усилия вместо да използва военна сила.

 

Израел преди това беше против  Иранската ядрена сделка през 2015 г., в която световните сили подписаха с Иран, за да попречат на страната да използва ядрената си програма. Но Израел би обмислил нова сделка, ако това означава, че Иран никога няма да има достъп до ядрени оръжия.

 

В сътрудничество с Израел и неговите съюзници администрацията на Байдън се опитва да предоговори ядрената сделка с Иран, след като бившият президент Доналд Тръмп се отказа от нея през 2018 г. Миналата седмица държавният секретар Антоний Блинкен намекна, че САЩ могат да прибегнат до сила, ако дипломацията усилията не достигат.

 

„Времето изтича“, каза Блинкен. "Готови сме да предприемем други варианти, ако Иран не промени курса, и тези консултации с нашите съюзници и партньори са част от него. Ще разгледаме всяка възможност за справяне с предизвикателството, поставено от Иран."

Източник: Christian Headlines

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.