19 Март / БИТИЕ

прочит за деня: Битие 44 – 47 глава …ЩОМ БОГ РАБОТИ С НАС! „Сега моля ти се, вместо момчето, нека остане слугата ти роб на господаря ми, а момчето нека отиде с братята си. Защото как да отида аз при баща си, ако момчето не е с мене? Да не би да видя злото, което…

19 Март / БИТИЕ

19 Март / БИТИЕ

прочит за деня: Битие 44 – 47 глава

…ЩОМ БОГ РАБОТИ С НАС!

„Сега моля ти се, вместо момчето, нека остане слугата ти роб на господаря ми, а момчето нека отиде с братята си. Защото как да отида аз при баща си, ако момчето не е с мене? Да не би да видя злото, което ще сполети баща ми.“ (Битие 44:33-34)

Каква промяна само! Петнадесет години след като са продали своя брат в робство, синовете на Яков са се променили до толкоз, че всеки от тях е готов сам да стане роб, но да отърве своя брат. Това е напълно неочаквана, дори невъзможна трансформация!

Да си призная, аз самия трудно променям мнението си за другите и независимо колко години са минали от провала им, продължавам да ги свързвам с характеристики, които може би вече не отнасят до тях.

Явно Божието слово опровергава всеобщото недоверие в прогреса на доброто, щом Господ работи с някого. Бог никога не се проваля! Когато Бог се заеме, променят се личности, родове и дори цели народи!

Този факт ме води до извода, че ако аз, или вие, с години продължаваме да бъдем  подозрителни и непростителни към другите, ако продължаваме да живеем със старите си представи за новородените хора, тогава или Господ не работи с нас, или ние сме напълно безнадеждни случаи!

Как смятате вие, прав ли съм?

Румен Иванов

още библейски размисли от автора можете да прочетете на:
https://golyamotochetene.wordpress.com