Иран освобождава пастор Юсуф Надархани

2

В неочакван обрат, иранския съд в събота, 8 септември, е разпоредил освобождаването на пастор Юсуф Надархани, който бе осъден на смърт за вероотстъпничество.

„Пастор Надархани е оправдан за вероотстъпничество, но е признат за виновен за евангелизиране сред мюсюлманите. Той е осъден на три години затвор“, което означава, че ще бъде освободен, тъй като „той вече е излежал присъдата си“, обяснява пастор и член на Съвета на движението на домашните църкви в Иран. „Това е отговор на молитвите“, казва Фироуз Ханджани, член на Съвета на „Църквата на Иран“, който добавя, че се очаква Надархани да излезе от затвора по-късно в събота, 8 септември.

Той каза, че решението е взето от специален съд в Ращ, родния град на пастор Надархани. Историята на Надархани предизвика международен протест от Брюксел до Вашингтон, като Европейския съюз и Съединените щати призоваха Иран да го освободят. Ханджани предупреди обаче, че пастор Надархани все още е изправен пред опасности: „Пастор Мехди Дибай, на когото му бяха оттеглили обвинениятя за вероотстъпничество, малко след освобождаването си бе убит“, преди около две десетилетия, си спомня той. „Няколко други пастири също са били убити“, каза той.

2 thoughts on “Иран освобождава пастор Юсуф Надархани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.