ИНДИЯ – Законопроект предлага забрана за обръщането от хиндуизма към друга вяра

Законопроект, предлагащ национална забрана за преминаването от хиндуизъм към друга вяра, може скоро да бъде представен пред двете камари на индийския парламент.

Двама членове на управляващата националистическа партия Бхаратия Джаната (Индийска народна партия) планират да вкарат закон в отговор на скорошно преброяване на населението, показващо, че процентът на хиндуистите в Индия е паднал под 80%. Тарун Виджай, народен представител от щата Утаракханд, твърди, че неговият законопроект в Горната камара се застъпва за 10 години лишаване от свобода за „всеки, за когото се разбере, че е въвлечен в това дело [преминаването към друга вяра]”. Представителят от Долната камара, Йоги Адитянат, е главен свещеник във виден индуски храм. Християните, и особено презвитерите в някои селски райони, остават под сериозен натиск, като в щата Мадхя Прадеш положението е особено тежко. Миналия месец презвитер Аджмер Синг Дамор, презвитер на църква във Фатигуда, Мадхя Прадеш, беше пребит до безсъзнание и беше тежко ранен при нападение на индуистки екстремисти над молитвено събрание. Съпругата му Рунита и още един член на църквата също бяха бити. Най-малко 19 християни в щата са били арестувани миналия месец при три отделни случая, в които екстремисти са нападнали или заплашвали християни. Междувременно, в щата Махаращра се обсъжда въвеждането на закон срещу смяната на вярата. Ако това се случи, това ще бъде шестия индийски щат, който приема такъв закон.

  • Молете се за нашите братя и сестри в Индия,и особено за тези в Мадхя Прадеш. Молете се Бог да ги закриля, да укрепи вярата им и да извиси главите им (Псалми 3:3). Молете се специално и за презвитери като Аджмер.
  • Молете се политическите ходове за забрана на преминаване от индуизъм към друга вяра да бъдат осуетени в полза на религиозната свобода.

Новини: Продължавайте да се молите за освобождението на нашия брат от Китай, Жанг Кай, защитник на религиозните права, хвърлен в затвора заради работата си с църкви в провинция Жеджянг. Баща му е публикувал трогателно свидетелство за работата на сина си и собствените си неуспешни опити да посети Жанг. Брат Жанг беше арестуван през август и семейството му казва, че е обвинен в „кражба, шпионаж, закупуване и нелегално предоставяне на държавни тайни и сведения на лица извън Китай” (съобщение от 18.09).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.