Идеи за спасяване на християнските книжарници от Норвегия

0

Християнските книжарници в Норвегия затварят една след друга. От 30 днес са отворени само десет. Ханс Петер Фос e измислил нова концепция за спасяване на своята християнска книжарница.

 

77-годишният Фос е собственик на книжарницата Bok…

Идеи за спасяване на християнските книжарници от Норвегия
Християнските книжарници в Норвегия затварят една след друга. От 30 днес са отворени само десет. Ханс Петер Фос e измислил нова концепция за спасяване на своята християнска книжарница.

 

77-годишният Фос е собственик на книжарницата Bok & Media в Осло. През последните няколко години неговата книжарница изпитва финансови затруднения, казва той. В края на тази година Фос осъзнава, че нещо трябва да се направи. Пита се дали да се премести или да направи нещо друго.

 

Книжарниците в Норвегия са на загуба. В цяла Европа хората четат все по-малко. 

В този контекст Фос търси иновативно решение, което отново да увеличи продажбите на християнски книги. Според Фос не е задължително хората да ходят до книжарницата, за да купуват материали за четене. Вместо това те могат да получат литература в църквата, например. Хората могат да намерят кът с библиотека в църковната сграда. Те могат да седнат и да разглеждат книгите колкото искат. И ако искат да купят някоя, дори не е необходимо да чакат на някоя каса.  Всичко може да е на самообслужване. 

 

Около Рождество много хора купуват книги. Издатели, църкви и книжарници могат да си сътрудничат, за да направят това възможно. Ако проектът е успешен, Фос се надява, че ще има повече търсене на книги. В момента той се старае да накара повече църкви да отворят вратите си за сътрудничество с християнските книжарници. Църквата може да получава част от печалбата за предоставяне на своята сграда.

 

Издателите са ентусиазирани от новата концепция, пише КПК. Кетил Йенсен, ръководител на издателството Forlaghuset Lunde, подчертава значението на факта, че клиентите могат да разглеждат книгите, от които се интересуват. „Смятаме, че е важно читателят да види изложените книги и да ги разгледа. Мисля, че това ще насърчи продажбите на християнски книги“, казва той.

 

Йенсън смята, че издателите трябва да доближат книгите до хората, тъй като четенето сред европейците намалява. За да направи това, издателят експериментира с хора, които пътуват, за да продават книги или църкви, които го правят. 

 

Терез Лилеберг Йонсен, генерален мениджър на Norkirken в Трондхайм, където се провежда пилотният проект, вижда предимства във факта, че „лесният достъп до християнска литература може да вдъхнови хората“. Освен това тя вижда ползи в споделянето на печалбата от продажбата на книги.

 

CNE NEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.